SHARE

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је вечерас да је план Републичког штаба за ванредне ситуације да се од понедјељка, 26. маја, уколико се испуне услови, све активности у вези са санирањем посљедица поплаве пренесу на локалне заједнице, па ће искључиво локалне власти водити рачуна о свему.

 “То значи повлачење повјереника, уколико се за то испуне услови, и враћање свих функција у руке градске власти и надлежних органа који тамо раде”, истакла је Цвијановићева.

Она је рекла новинарима да се анализирањем стања у Добоју и Шамцу може констатовати да се ствари полако стабилизују, али да ће проћи још доста времена прије успостављања свих функција.

“Свјесни смо да сваки дан видимо одређене помаке, чак је и стање боље ако га поредимо вечерас са стањем током јутра”, рекла је Цвијановићева.

Она је навела да је за Добој уведен нови систем расподјеле хране, према којем предсједници мјесних заједница и заједница етажних власника долазе у централно складиште Црвеног крста са списковима и преузимају храну за своје грађане и врше подјелу.

Цвијановићева је нагласила да такав исти принцип важи и за руралне дјелове.

“Намјера је и да се успостави јавна кухиња и она би требало да почне са радом најкасније у понедјељак, 26. маја, док ће Дом здравља почети са радом сутра, а и друге институције се полако стављају у функцију”, најавила је Цвијановићева.

Она је навела да је отпад извучен из доста јавних зграда, те да се још увијек купи, те да грађани још чисте станове и избацују отпад, додајући да подруми зграда нису санирани, да још муљ није испумпан, али да се ради на тим активностима.

Цвијановићева је рекла да је у Добоју ангажован већи број камиона, утоваривача, цистерни на избацивању и одвожењу кабастог отпада, те чишћењу града.

Говорећи о стању у Шамцу, она је истакла да у тој општини предстоји још много ствари да се ураде да би се вратио живот на подручје Шамца.

Према њеним ријечима, пумпе за избацивање воде константно раде, а вода је у односу на јуче спала за двадесетак центиметара.

Цвијановићева је додала да се у Шамцу налазе њемачке екипе за пречишћавање воде, које то успјешно раде.

Она је рекла да на подручју општине Шамац око 50 одсто мјесних заједница има струју, најавивши наставак активности на снабдијевању становништва електричном енергијом.

Цвијановићева је додала да у Шамцу четири војничке кухиње стављене у функцију, те да се планира успостављање јавне кухиње и да процјене говоре да ће бити потреба за око осам до 10.000 оброка дневно.

SHARE

Оставите одговор