Legenda jugoslovenske kinematografije Žarko Laušević u tajnosti je bio u Crnoj Gori od nedelje ujutru do juče po podne.

On je juče u 15.25 avionom krenuo u Beograd, gde je sleteo nepun sat kasnije. Novinarske ekipe na Aerodromu „Nikola Tesla“ iznenadile su glumca, koji je došao u pratnji prijatelja. Na pitanje „Blica“ kako se oseća, Žarko je klimnuo glavom i kratko odgovorio:

– Dobro sam.
Bio je uzrujan, ali je to pokušavao da sakrije tamnim naočarima. Podrhtavala mu je vilica i tresle su mu se ruke. Bilo je očigledno da mu nije prijala pažnja medija, ali je sve vreme bio ljubazan prema novinarima. Na pitanje kako mu je porodica, dao je kratak odgovor:

– Dobro smo svi, hvala na pitanju.

Usledila su brojna pitanja novinara – o njegovoj tragediji, o prijateljima, o poplavama u Srbiji i Bosni…, ali na njih nije odgovarao. Jedino je na pitanje da li planira da napiše knjigu u kojoj se neće baviti ličnom tragedijom, kratko odgovorio da – ne zna.

zarko lausevic.1

Na putu do automobila koji ga je čekao na parkingu, Laušević je pomogao da ustane fotoreporterki koja se saplela pokušavajući da ga fotografiše. Zatim se, vukući mali kofer i ne skidajući naočare, uputio ka automobilu u kojem ga je sačekala javnosti nepoznata ženska osoba.

Kako „Blic“ saznaje od osoba bliskih Lauševiću, on je u ponedeljak bio na Cetinju, gde je posle 17 godina posetio očev grob. Lauševićev otac umro je dok je on bio u zatvoru 1997. godine, i sud mu je tada dozvolio da sa lisicama na rukama prisustvuje sahrani. Tokom boravka u Crnoj Gori, Žarko nije želeo da se zna za njegov dolazak u domovinu, nije izlazio na javna mesta, a vreme je proveo s porodicom, rođacima i nekoliko bliskih prijatelja.

– Delovao je zbunjeno, izgubljeno. Kao da mu je sve ovde novo – kaže sagovornik „Blica“.

Žarko Laušević na tlo Balkana stigao je iz Sjedinjenih Američkih Država u četvrtak, u nedelju ujutru je avionom došao u Crnu Goru, a juče se vratio u Beograd. Zasad nema informacija koliko će se zadržati u Beogradu, odnosno kada će se vratiti u SAD.

Balkan lifestyle/Blic

Leave a Reply