Ситуација на поплављеним подручјима у Српској је тешка и улажу се огромни напори да се пружи наопходна помоћ угроженом становништву.

У Добоју јутрос ниво воде опада. Тамо засједа кризни штаб. Засједању присуствује и предсједник РС Милорад Додик. Влада Српске је у сталном засједању. Министар Жељко Ковачевић након разговора с директорима предузећа из области електропривреде одржаће конференцију за новинаре. На ванредној сједници Владе сачињен је распоред посјета министара Српске поплављеним подручијима у Републици. Предсједник Додик изјавио је да нема потребе да буде уведено ванредно стање одбране од поплава у цијелој Српској, јер има општина које нису захваћене поплавама, као што је случај у Херцеговини. Поручио је да су власти Српске одговорне и да ће адекватно реаговати, те истакао да је протекли дан у Српској био тежак, да је обиловао падавинама које су направиле огромне штете. Водостај Босне је 670 цм, што је 220 цм коте ванредне одбране од поплава. Вода је ушла у град и у току је евакуација становништва у МЗ Усора и евакуисано је 10 пацијената. Чланови Ронилачког клуба „Бук“ са једним чамацем и десет чланова Кајакашког клуба „Кањон“ из Бањалуке са 27 чамаца су притекли у помоћ. Сви путни правци су у прекиду и Добој је у тоталној блокади.

У Зворнику је проток Дрине на ХЕ Мали Зворник јутрос у опадању, а смањује се и водостај ријеке Сапне, те се у току дана очекује њено постепено враћање у корито. У прекиду су путни правци према Бијељини, Власеници и Сапни. Међутим, дуготрајне кише условиле су појаву великог броја клизишта која угрожавају бројне стамбене објекте.

———————————————————————————————————————————-

08.20…
Јутрос ситуација на подручју града Бањалука изузетно је тешка. Ријека Врбас излила се на неколико локација. Поплављена су насеља Лазарево, Дервиши, Кумсале, Карановац, Трн. Вода је прелила стари и нови мост у Трапистима. Однијела је мост у Чесми преко Врбање. Исто се догодило и с мостом у Пријечанима, као и с висећим мостом код Витаминке. Врбас пријети и градским мостовима, близу је изливања на Ребровачком и Венеција мосту. И половина мјесне заједнице Карановац је блокирана. Вода продире и у више стамбене објекте. Путни правац за Кнежево је обустављен. Вода је однијела и стари мост у Карановцу. Екипе Цивиллне заштите и ватрогасаца током ноћи су обављале евакуације. Проток воде кроз ХЕ Бочац је изузетно велики. Према ријечима Недељка Кесића, директора ХЕ, на компензацијском језеру хидроцентрале заустављено је 55 милона кубика воде. Проток Врбаса је 783 кубика. Према Бањалуци се испушта више воде него 2010. године.
Доток расте, а дио пута у близини централе је потопољен. Брана је стабилна, безбједна и нема разлога за панику.
У Челинцу драматично. Готово цијела општина је под водом. Путне комуникације у потпуности су у прекиду. У центру града вода је ушла у стамбене објект,а у великом дијелу општине нема струје. Градски мост од синоћ је преплављен, а ниво Врбање и Јошавке и даље расте. Позвали су у помоћ и ронилачки клуб „Бук“ јер је неколико кућа у потпуној блокади и неопходна је евакуација породица, а нарочито породица с дјеcom.
Упркос надљудским напорима, ријека Дрина није заустављена, ни преусмјерена на устави код Орловог поља и у Бијељини се понавља катастрофална поплава из 2010. године. Снагом три Дрине – с протоком од 3.000 кубних метара у секунду, вода се разлила преко насеља Амајлије и Попови .Поплављено је 25 села. Канал Дашница, који протиче кроз град пропустио је на два мјеста у близини зграде ЦЈБ, гдје је становништво врећама пијеска током ноћи спречавало ширење воде ка центру града. Очекује се долазак шест петочланих екипа рафтинг клубова „Тара-Дрина“ из Фоче са џиповима и чамцима који ће с припадницима Цивилне заштите радити на спасавању становништва и имовине угрожене поплавама.Повећан је водостај Јање, Гњице, Лукавца и свих канала и потока. На најугроженијим мјестима на подручју града у току ноћи постављено је око 4.000 врећа са пијеском.

Ријека Босна улази у град Шамац, начелник општине Саво Минић апелује да сви који могу помогну становништву. Киша непрестано пада, а и ријека Сава пријети да покида насип који је поставила Цивилна заштита и излије се у град. Цијела општина је под водом, грађани су без струје, воде за пиће и телефона. Куће су поплављене, а вода улази и у зграде.Сви болесници са хемодијализе у Шамцу су евакуисани синоћ и током ноћи. „Што је било до људског фактора, рађено је јутрос до 5.15 часова. Бранили смо насип, али је водена стихија била јача“, рекао је Минић. Цивилна заштита са чамцима евакуише становништво по граду и превози на безбједна мјеста.

У Приједору су се ријеке Сана и Милошевица излиле ноћас из корита и заплавиле око 150 домаћинстава у насељима Тукови, Рашковац, Тополик и Врбице, гдје је двадесетак кућа и поплављено. Ноћас је проглашен први степен приправности одбране од поплава. Водостај Сане ноћас је порастао за још пола метра и прешао критичну тачку од 420 центиметара, те јутрос износи 440 центиметара.

Leave a Reply