Многа насеља на подручју Републике Српске блокирана су водом, становништво из угрожених дијелова је евакуисано, а велики број домаћинстава је поплављен, саопштено је из Републичке Управе Цивилне заштите.

На подручју општине Шамац поплављено је око 1.000 домаћинстава, а вода на појединим дијеловима достигла је два метра.

Екипе и тимови цивилне заштите евакуисали су већи број становника угрожених насеља код родбине и пријатеља, мањи дио смјештен је у фискултурној дворани основне школе у Црквинама.

Одређеном броју становника, од којих су неки инвалиди, потребна је евакуација. Мјесна заједница Засавица одсјечена је од остатка општине.

У мјесту Добори код Модриче водом је „заробљено“ десетак људи и у мјесту Врањак 12 људи који су се самовољно вратили кућама, а касније их нису могли извући, јер је матица ријеке Босне била прејака. Сви путни правци на подручју Модриче су у прекиду, осим пута Модрича – Градачац.

У општини Пелагићево излио се латерални канал дужине 14 километара и све бране и препреке су попустиле. Око 80 кућа је поплављено, врши се евакуација стоке, а становништво неће да напусти куће због чега је обустављена акција евакуације људи.

Ниво воде у латералним каналима у општини Доњи Жабари је у порасту, али за сада нема поплављених објеката и угроженог становништва.

У општини Теслић ситуација се усложњава. Ниво ријеке Усора од 5.00 до 6.00 часова јутрос је порастао за један метар и ријека се прелила преко насипа према приградском насељу Сењак, гдје је заплављено 20 до 30 кућа.

Главни мост у центру града још није озбиљно угрожен. Нема евакуисаног становништва ни материјалних добара.

Водостај ријеке Укрине у Дерветни у 3.30 часова износио је 206 центиметара и у благом је порасту. Тренутно нема угрожених објеката, а у мјесту Јасенци припремљене су вреће с пијеском.

Ријека Врбас у општини Лакташи излила се у мјестима Трн, Блашко, Шушњари, Гламочани, Косјерево, Маглајани.

Ријеке Врбања и Јошавка у општини Челинац су се излиле из корита и поплавиле на десетине објеката, град буквално изгледа као језеро. Једна породица је тражила помоћ ради евакуације, али им се није могло удовољити.

На десетине кућа у Котор-Варошу је поплављено у мјесним заједницама Забрђе, Котор Варош, Врбањци, Ново Село, док је Мјесна заједница Шипраге одсјечена од остатка општине.

У мјесној заједници Ново Село синоћ је евакуисано двоје дјеце и долазе нови захтјеви за евакуацију са угрожених подручја. Ријека Врбања и њене притоке и даље расту.

Расту и водостаји ријека Пливе, Јошавке и Перућице као и језера Велики и Мали Ђол у општини Језеро, гдје су у тим дијеловима поплављена пољопривредна земљишта.

У ужем центру поплављена је зграда амбуланте, бензинска пумпа, а улици 21. новембра затворена је за саобраћај, јер је комплетно под водом. Поплављено је 20 стамбених и помоћних објеката. Поплављени су и магистрални и регионални пут.

Ријека Врбас излила се у мјестима Мартинци и Кукуље у општини Србац.

Leave a Reply