SHARE

Река Тамнава поплавила је центар Коцељеве, а бујица је однела мост на регионалном путном правцу из те општине ка Ваљеву. Мештане поплављене Коцељеве посетио је премијер Александар Вучић.

На подручју општине Коцељева евакуисан је велики број породица, а школе и вртићи не раде.

На основу онога што је могло да се види из ваздуха, чини се да ћемо се и после киша борити с водом. Они којима је вода на кућном прагу тек ће рачунати штету.

Зорица Петровић каже да јој је сестра од стрица ноћ провела сама на спрату у кући у Коцељеви и да су је чамцима евакуисали.

Мештанин Милутин Иванковић каже да је 60 година градио кућу, а да је све отишло синоћ за 15 минута.

Угроженим грађанима је готово немогуће допремити воду и храну, јер су прилазни путеви под водом, а мост на путу Шабац-Ваљево је срушен.

Председник Општине Коцељева Верољуб Матић каже да је угрожено близу 500 домаћинстава, а да је 150 под водом. “Углавном смо све евакуисали, битно је да се сачувају људски животи и то је прва ствар”, рекао је Матић.

Прву помоћ – пијаћу воду, конзерве хране и ћебад – доставио им је председник Владе Србије Александар Вучић. До тог места помоћ је могла само хеликоптером.

“Воду смо донели да можете да преживите, сутра ћемо донети и више воде, доћи ће и стари ‘фапови’ да буше пут, да би могли да довуку цистерне да бисте могли да користите воду у много већим количинама”, поручио је Вучић.

Мештани Коцељеве не памте да је некад Тамнава дивљала као претходна два дана.

Републички штаб за ванредне ситуације стање у том месту оцењује као катастрофално.

“Рекао сам Верану (Верољуб Матић, председник Општине Коцељева – прим. ред.) једну ствар, пошто ме зове и плаче, а мени је тешко и да га слушам кад прича о каквој је катастрофи реч, јер знам и колико је и у другим крајевима тешко. Рекао сам му – немој само да кукаш, изградили смо земљу и после тежих ствари и тежих околности, ободри тај народ”, рекао је Вучић.

У Коцељеви у којој су две трећине општине под водом киша не престаје да пада. Поред самог насеља критично је у селима дуж целог тока Тамнаве, од доњег Црниљева до Свилеуве.

SHARE

Оставите одговор