SHARE

Недавно смењени министар безбедности у Савету министара БиХ Фахрудин Радончић рекао је да не жели да на предстојећим изборима у тој земљи улази у коалицију са онима који од те државе праве “отомански привезак”.

Радончић је оценио да потпредседника Странке демократске акције Бакира Изетбеговића и турског премијера Реџепа Тајпа Ердогана очито веже тзв. “муслиманско братство” и идеја јаче улоге Турске у БиХ, преноси Танјуг.

“Али, то се ради на начин да Турска то не прати ни адекватним инвестицијама ни разумевањем специфичности БиХ и њених веома деликатних међунационалних односа, историјских искустава за време 500 година владавине Турске, која је овде, ипак, била окупатор”, напоменуо је Радончић, који је и лидер Савеза за бољу будућност (СББ).

Радончић је у интервјуу босанском издању Вечерњег листа, рекао да се Изетбеговић, заменик председника СДА Сулејмана Тихића, који је већ дуже време због болести одсутан са политичке сцене у БиХ, понашао као да је преузео СДА и вратио се једном “тврдом стилу владања”.

Према његовим речима, то га веома подсећа на ратно раздобље с много ригидности, брзих одлука, неодмерених коментара без свести о њиховим правним последицама.

“Видећемо хоће ли на конгресу или конвенцији СДА он успети то своје практично понашање службено да претвори у позицију првог човека те странке”, рекао је Радончић.

Упитан да ли види могућност сарадње СББ-а са СДА ако би ту странку водио Изетбеговић, Радончић је одговорио да би прво морала да се разјасни улога Турске у БиХ.

“Не могу и не желим да будем у коалицији са неким ко од БиХ или бошњачке политике прави отомански привезак, или ко поздравља ‘муслиманску браћу’ из Египта у Сарајеву, или се службено среће са бившим иранским председником Махмудом Ахмединежадом, или неко ко је срећан што Турска овде организује колективно обрезивање 150 бошњачке деце.”

“То није наш обичај, јер ми то радимо у кући, у врло интимној атмосфери. Што је још горе, у руку тој деци ставља турску заставу и развија овде турски уместо босанскохерцеговачког патриотизма”, истакао је Радончић.

Радончић је додао да Бакир Изетбеговић и он имају обиље политичких разлика, потпуно идеолошки утемељених.

“Оне су легитимне, али ја сам чврст присталица евроатлантских интеграција, потпуне интеграције бошњачког националног корпуса у ЕУ уз пуно поштовање наших верских и националних традиционалних вредности, напоменуо је Радончић.

“Према томе, бојим се да је СДА показао толику дозу економске импотенције и толике идеолошке разлике у односу на СББ да коалиција с њим није реална”, додао је Радончић.

SHARE

Оставите одговор