Пред Србијом и БиХ је ново време, време већег поверења и неупоредиво боље сарадње, рекао је премијер Александар Вучић за РТС. Волимо Републику Српску, али поштујемо интегритет Босне и Херцеговине, поручио је Вучић.

Александар Вучић је изјавио да његова данашња посета Сарајеву није никакав отклон од Бањалуке и Републике Српске.

Премијер Србије налази се у посети Сарајеву, где се састао са највишим званичницима БиХ.

Морам да кажем да сам слушао како су ме многи наговорили да дођем у Сарајево, али рекао сам домаћинима да је то била моја одлука, рекао је Вучић.

Истиче да је та одлука била исправна за оног ко води одговорну политику.

„Мислим да је то (посета) био важан сигнал, због тога што нам је БиХ четврти спољнотрговински партнер“, каже Вучић и подсећа да у БиХ живи велики број припадника нашег народа.

„Наша економска сарадња са Босном и Херцеговином свакога дана напредује. Са друге стране, немамо никаквог отклона од Бањалуке“, рекао је премијер.

Волимо Републику Српску, али поштујемо интегритет БиХ, поручио је Вучић.

„Рекао сам данас у Сарајеву: Немам три или две политике, једну у Москви, другу у Вашингтону, једну у Сарајеву, другу у Београду или Бањалуци – говорим увек исто“, рекао је Вучић.

Сматрамо, каже, да треба да постоји Босна и Херцеговина, да сарађујемо на најбољи начин и да успоставимо поверење.

„Поверење је била кључна реч о којој сам данас говорио. Желимо да видимо више бизнисмена из БиХ у Србији. Желимо да видимо веће наше присуство у БиХ. Имали смо конкретне захтеве – да можемо да учествујемо по њиховом Закону о јавним набавкама у продаји наших сировина и репроматеријала у ‘Ќрека Бановићи’, да можемо да продајемо наше ватросталне материјале железарама у БиХ“, истакао је Вучић.

Додао је да је замолио БиХ да не доноси, по оцени Србије, дискриминаторски закон за произвођаче вина и пива, који би драматично оштетио српску привреду, произвођаче и раднике.

Најавио је да ће крајем јуна и почетком јула бити одржани састанци са представницима држава региона под окриљем ЕУ.

„Ту ћемо разговарати о заједничким пројектима и добијању новца од ЕУ. Колико ћемо бити успешни да заједнички то урадимо и остваримо корист за Србе и грађане Србије, али и за Бошњаке, Хрвате и Србе који живе у БиХ, то је на нама и на томе колико ћемо бити успешни у томе да размишљамо о будућности а не да бесмислено трошимо време на прошлост око које ћемо се можда некада договорити, а можда никада“, закључио је Вучић.

Leave a Reply