Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Стево Мирјанић и представник предузећа „Санлајт“ из Израела Ами Рудих разговарали су данас у Бањалуци о могућностима успостављања сарадње „Санлајта“ и „Левите“ из Градишке у производњи јунећег меса.

Договорена је посјета стручњака из Израела који ће утврдити услове који би требало да се испуне за евентуални извоз меса на тржиште Израела.

На састанку је истакнуто да предузеће „Левита“ има капацитете за годишње клање 15.000 грла крупне стоке и 100.000 свиња, саопштено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Ови разговори дио су активности Министарства у области прехрамбене индустрије, који су усмјерени ка ревитализацији стратешких капацитета као што су „Шећерана“ Бијељина, „Босанка“ из Добоја, „ХПК“ из Драксенића и „Левита“ из Градишке.

Активности се односе на привлачење страних инвестиција, пружање финансијске подршке у обнови расположивих капацитета, као и подршке увезивању са примарним произвођачима и суфинансирању откупа домаћих производа.

Из Министарства поручују да актуелне временске прилике неће угрозити снадбјевеност прерађивачких капацитета у Републици Српској, који своју сировинску базу задовољавају из домаће производње.

Leave a Reply