Активисти и учесници пленума из неколико градова у ФБиХ најавили су велики Марш слободе према Сарајеву, који ће трајати од 7. до 9. маја, преносе федерални медији.

Учесници протестног марша кренули су јутрос пјешке из Тузле и Зенице према Сарајеву гдје ће заједно са становницима других градова Федерације БиХ пред зградом Парламента и Владе ФБиХ протестовати са захтјевом за смјену власти у том ентитету. Учесници марша требало би у Сарајево требало да стигну у петак, 9. маја, а очекују се да им се прикључе грађани Зенице, Травника, Бугојна, Бихаћа и других мјеста на, како најављују, масовним демонстрацијама против актуелне Владе ФБиХ.

Уз слоган „Марш слободе – пут без повратка“ из Зенице је кренуло 15 чланова Пленума из тог кантона, преносе федерални медији.

„Прво морамо средити ситуацију у ФБиХ, па да тек онда идемо ка другим нивоима власти. Ми ћемо у Сарајево доћи 9. маја, симболично на Дан побједе и тражићемо да актуелна Влада ФБиХ сиђе са власти“, рекао је члан неформалне групе грађана „Сребреник је наш“ Фадил Дурановић.

Учесници очекују да ће се 9. маја демонстрацијама прикључити неколико хиљада грађана из цијеле Федерације БиХ.

Ова акција чланова пленума се реализује као међуопштинска и међупленумска сарадња, а у њој би требале учествовати неформалне групе грађана и удружења из Тузле, Сребреника, Завидовића, Фојнице, Калесије, Зенице, Грачанице, Лукавца, Маглаја, Тешња, Бугојна, Коњица, Мостара, Какња, Сарајева, Травника, Доњег Вакуфа, Јајца, Горажда и Бихаћа.

Главно протестно окупљање је 9. маја у Сарајеву симболично у 5 до 12 сати те ће се наставити све до коначног рјешавања свих захтјева упућених Влади Федерације БиХ, саопштено је из Пленума грађанки и грађана ЗДК-а.

Ostavi poruku