SHARE

Шест особа приведено због сумње да су злоупотребом службеног положаја оштетили републички Фонд за пензијско и инвалидско осигурање за 70 милиона динара, потврђено је РТС-у у МУП-у Србије.

Припадници Службe за борбу против организованог криминала привели су осумњичене у Тужилаштво на саслушање.

Приведени су Иван Ђинђић, Жељко Антулов, Предраг Дејановић, Дејан Филиповић, Средоје Мирковић и Зорица Одавић Стаменковић.

Осумњичени су да су као припадници организоване криминалне групе омогућили незаконито остваривање права на старосну пензију већем броју лица у периоду од 2007. до 2014. године, саопштио је тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић.

Београдска полиција саопштава да постоје основи сумње да је Иван Ђинђић у периоду од 2007. до данас организовао криминалну групу за проналажење особа којима је недостајао одређени период радног стажа за стицање права на старосну пензију.

Таквим особама је, за новчани износ од 300 до 700 евра по години стажа, у матичну евиденцију Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање уписиван фиктивни радни стаж, наводно остварен код послодаваца “Београдски водовод и канализација”, “Електродистрибуција Београд”, “Вадес”, “Завод за трансфузију крви” и др.

Проверама је утврђено да те особе никада нису биле запослене код наведених послодаваца.

Буџет Републике Србије оштећен је за око 70 милиона динара, а организатор и чланови групе прибавили су имовинску корист у износу од око 125.000 евра.

Против свих лица поднета је кривична пријава, а по налогу тужиоца донета су решења о њиховом задржавању.

У току дана почеће саслушање осумњичених и биће завршено у року од 48 часова до када је на снази одлука о њиховом задржавању, наводи се у саопштењу.

SHARE

Оставите одговор