Амбасадор Кине у Србији Џанг Ван Шу и председница Удружења новинара Србије Љиљана Смајловић положили су венце на месту где је у бомбардовању кинеске амбасаде 1999. године погинуло троје кинеских новинара.

Амбасадор Џан Ван Шу рекао је новинарима након полагања венаца да Кина и кинески народ неће никад заборавити тај тежак тренутак и да се сцене несреће, која се догодила пре 15 година, још понављају у њиховим мислима, преноси Танјуг.

„Изражавамо наше саучешће свим жртвама НАТО бомбардовања, и српском и кинеском народу“, рекао је Ван Шу и осудио бомбардовање СР Југославије.

Смајловић је рекла да представници УНС-а сваке године постављају венац на месту на којем су убијени људи само зато што су били противници бомбардовања и зато што су се солидарисали са Србијом.

Данас се навршава 15 година од НАТО бомбардовања Амбасаде Кине у Београду, 7. маја 1999. у 23.45 сати у којем су погинули дописници листа „Гуанг Минг Жибао“ Син Синг и Ђи Ђинг и новинар агенције Синхуа Шао Јунхуан, а 20 особа је тешко повређено.

Амбасада је погођена са три пројектила, односно јужни део зграде погодиле су две ракете, једна последњи спрат, а друга приземље. Трећи пројектил срушио је приземље и подрум западног дела здања на Новом Београду – видно обележеног као објекат од дипломатског значаја.

Уништене су, такође, и помоћне зграде у дворишту амбасаде, као и паркирани аутомобили, док су значајна оштећења претрпели и објекти у непосредној близини, посебно зграда „Енергопројекта“ и стамбено-пословни центар „YБЦ“ (ЈУ бизнис центар).

Тадашња савезна влада је дан након НАТО бомбардовања потврдила да је „зграда дипломатског представништва Кине била видно обележена и издвојена од осталих најближих објеката“, оценивши да је то „указало на јасну намеру агресора“.

Сједињене Америчке Државе, које су предводиле НАТО бомбардовање СРЈ, објасниле су тада да је кинеска амбасада погођена грешком, пошто је коришћена застарела мапа Београда на којој није било податка да се у згради која је одређена за мету налази дипломатско представништво, наводећи да је „права мета напада требало да буде зграда СДПР-а“.

На месту бомбардовања кинеске амбасаде 2009. године откривена је спомен плоча – симбол пријатељства два народа.

Leave a Reply