Већина ријека које су ових дана изазвале велике поплаве у Републици Српској повлаче се у своја корита или стагнирају.

У ванредном извјештају Републичке управе Цивилне заштите наводи се да је на подручју Бањалуке водостај ријеке Врбас на мјерном мјесту Делибашино Село у опадању.

У 22.00 часа је износио 268 центиметара, што је за 33 центиметара мање него синоћ у 19.00 часова, а за 18 центиметара је премашена кота редовне одбране од поплава.

Доток воде на Хидроелектрани „Бочац“ у 7.00 часова је 210 метара кубних у секунди, а проток 218 метара кубних у секунди.

Водостај Уне на подручју Костајнице измјерен у 7.00 часова био је 419 центиметара и стагнира, нема угрожених објеката и опасности од изливања.

У мјесту Чехиновац клизиште је у стању мировања и ситуација је боља у односу на претходни извјештај, саопштено је из Републичке управе Цивилне заштите.

На подручју Новог Града водостај Уне измјерен у 7.00 часова износио је 438 центиметара, што је за 24 центиметара мање него синоћ у 19.00 часова. Постоји тенденција даљег опадања водостаја Уне.

Нема угрожених објеката, а локални путеви Благај – Радомировац и Благај – Витасовци су и даље у прекиду због изливања ријеке Јапре и саобраћај се одвија заобилазним правцима.

Поплављено је пољопривредно земљиште уз ријеке Сану и Уну.

У Козарској Дубици водостај Уне у 7.00 часова износио је 419 центиметара, што је за један центиметар више него јуче у 18.00 часова и стагнира.

Водостај Саве 7.00 часова је износио 815 центиметара, што је 15 центиметара више него јуче у 18.00 часова. Проглашен је степен редовне одбране од поплава.

На подручју Приједора водостај Сане измјерен у 7.00 часова износио је 405 центиметара и мањи је за 35 центиметара него јуче у 19.00 часова, са тенденцијом даљег опадања.

У насељима Тукови и Рашковац стање се постепено нормализује и долази до повлачења плавних вода, док су пољопривредне површине у насељима Рашковац и Брезичани и даље под водом.

Тренутно је заплављено педесетак стамбених објеката. Дошло је до повлачења воде са путне комуникације Приједор – Бишћани која је сада проходна.

Водостаји ријека Гомјенице и Милошевице су такође у опадању и нема угрожених објеката.

И даље је на снази први степен приправности одбране од поплава.

Ријека Турјаница у општини Лакташи се повукла у корито, као и из пословног објекта „Елим“ у мјесту Велико Блашко. Сви путни правци су проходни.

Водостај Пливе и Јошавке стагнира и очекује се даље опадање. И даље је поплављена бензинска пумпа и пољопривредно земљиште уз корита ријека у општини Језеро. Активно је клизиште у мјесту Присоје, а у мјесту Љољићи подземне воде угрожавају приступни пут.

Сава је на подручју Српца у благом опадању, а поплављено је пољопривредно земљиште уз ријеку Саву.

Из локалних водотокова вода се повлачи у корита. Локални пут Повелић – Ћукали је проходан.

На подручју села Лилићи, Разбој и Кукуље заплављено је тридесетак кућа. У Мјесној заједници Повелић заплављено је 20 кућа, а у засеоку Цвијићи срушен је мост на ријеци Ини.

У Прњавору је јуче укинута одлука о проглашењу ванредне одбране од поплава.

Водостај ријеке Босне на мјерном мјесту у Модричи је у опадању тако да је јутрос у 7.00 часова износио плус 100 центиметара, што је за 50 центиметара мање него јуче.

Током дана Штаб за ванредне ситуације укинуће редовну одбрану од поплава.

Водостај Укрине у општини Дервента је у сталном опадњу, а вода која је заплавила 11 стамбених објеката и дио улице у граду се постепено повлачи.

Стање на територији општине Пелагићево се побољшава, па ће Штаб за ванредне ситуације током дана укинути редовну одбрану од поплава. Начелник општине је формирао Комисију за процјену штете која ће почети са радом данас, а истовремено се проводе и хигијенско-епидемиолошке мјере.

Ријека Сава у Броду биљежи пораст водостаја који је у 7.00 часова износио 767 центиметара, што је за 31 центиметар више него јуче.

Усљед пораста ријеке Саве један пољопривредни објекат је заплављен у мјесној заједници Збориште. Угроженог становништва нема.

Током јучерашњег дана на сједници Штаба за ванредне ситуације уведена је редовна одбрана од поплава на територији цијеле општине Брод. Због оштећења коловоза саобраћај се одвија једном траком у мјесту Брусница на магистралном путу Брод – Оџак.

Ријека Спреча у Петрову је и даље заплавила веће пољопривредне површине на територији општине, али не представља опасност по становништво. Водостај брдских потока је у константном опадању.

Водостај Босне у Добоју је у опадању и у 7.00 часова износио је плус 175 центиметара што је за 45 центиметара мање него раније.

Водостај Саве на мјерном мјесту у Шамцу је у порасту за 21 центиметар у односу на посљедње очитавање и тренутно износи плус 667 центиметара. Током јучерашњег дана уведена је редовна одбрана од поплава. Нема угроженог становништва.

Висина водостаја Дрине на устави Јања износи плус 434 центиметра.

Ниво ријеке Саве на водомјерној летви у Рачи у 7.00 часова је износио плус 688 центиметра.

На заплављеним подручјима у мјесним заједницама Нови, Вршани и Доња Буковица стање се полако нормализује – водостаји Гњице и Лукавца су у опадању и заплављени локални путеви су сада проходни.

Проток воде на Хидроелектрани „Зворник“ у 7.00 часова је износио 612 метара кубних у секунди, ХЕ „Бајина“ Башта 305 метара кубних у секунди, а на ХЕ „Вишеград“ 549 метара кубних у секунди.

Leave a Reply