Њемачки канцелар Ангела Меркел критиковала је руске планове о одржавању војне параде на Криму 9. маја поводом обиљежавања совјетске побједе над нацистичком Њемачком, наводећи као разлог „појачане тензије у Украјини“.

Меркелова је додала да је 9. мај значајан датум у Русији када се обиљежава побједа у Другом свјетском рату и пораз Хитлерове Њемачке, али да сада, у вријеме сукоба у Украјини, одржавање параде није примјерено.

„Срамота је да се на тај дан одржи парада у зони конфликта“, рекла је Меркелова на конференцији за новинаре са кипарским предсједником Никосом Анастасијадесом.

Меркелова је истакла да њена влада чини све да се нађе дипломатско рјешење за кризу у Украјини, истичући да је ЕУ спремна да предузме додатне кораке против Русије у вези са Украјином, али да увођење додатних санкција није сврха сама по себи.

У Русији се спекулише да би предсједник Владимир Путин могао да дође на Крим 9. маја поводом обиљежавања побједе у Другом свјетском рату, након војне параде на Црвеном тргу у Москви.

Leave a Reply