Лидери највећих косовских партија договорили се да распусте парламент и да се нови избори одрже 8. јуна, пошто се посланици српске мањине нису појавили на седници на којој се одлучивало о закону о оружаним снагама Косова.

На ванредном састанку лидера највећих странака и косовске председнице Атифете Јахјаге договорено је да се сутра одржи ванредна седница о распуштању парламента.

За распуштање скупштине Косова потребно је да гласа 81 посланик, односно две трећине скупштине Косова.

После састанка са председницом Атифете Јахјагом, Иса Мустафа, лидер Демократске лиге за Косово, највеће опозиционе партије, рекао је да парламент више не функционише и да би најбоље било да се, по распуштању скупштине, избори одрже у првој половини јуна.

Лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај рекао је да ће „оснивање оружаних снага Косова остати за нови парламент“.

Косовски премијер Хашим Тачи раније је најавио је и да ће гласање за оружане снаге Косова и резервисана места за мањине остати новом сазиву, тврди приштински Експрес.

Хашим Тачи је рекао и да се за оснивање војске Косова није гласало због „изборне грознице неколико партија“.

„Парламент који не може да оснује своју војску нема сврхе ни да постоји“, рекао је Тачи на конференцији са Штефаном Филеом, комесаром за проширење ЕУ.

Према косовском уставу, две трећине посланика и исто толико заступника мањина морало би да гласа за закон о оружаним снагама Косова.

Leave a Reply