SHARE

Председник Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор нападнут је у Будимпешти, где је присуствовао конституисању мађарског парламента, јавила је Радио-телевизија Војводине (РТВ).

Пастор је прелазио Трг Лајоша Кошута у моменту када га је Тамаш Гауди-Нађ, бивши посланик мађарског парламента из екстремно десничарске странке Јобик, приметио и назвао издајником.

У изјави за Танјуг, Пастор је рекао да је око 13 сати изашао из зграде парламента и да је нападнут на платоу где се одржавао протест припадника поменуте ултрадесничарске странке, који су кренули да га вређају када су га видели.

“Напад је био оркестриран са лица места, путем мегафона, а говорено је да сам ја издајник, након чега је десетак људи кренуло према мени и почели су да ме гурају и пљују”, рекао је Пастор.

Он је додао да је некако успео да изађе из те гомиле, а како је нагласио, највише је разочаран чињеницом да му нико није притекао у помоћ.

“Када човек буде стално оптуживан за издају, у Мађарској за националну издају, у Србији као претња стабилности или као издајник војвођанских интереса, у једном тренутку му заиста буде доста свега”, навео је Пастор.

Он је казао да није задобио теже повреде нити да је било јачих удараца, али је прокоментарисао да је и то што се десило “више него страшно”.

Мађарски званичници оштро су осудили напад на председника Савеза војвођанских Мађара.

Напад на Пастора осудио је заменик премијера Жолт Шемјен, истичући да је то и напад на јединство мађарског народа. У саопштењу послатом агенцији МТИ, Шемјен је починиоце назвао “неодговорним”, додајући да је њихов чин “ударац у лице целој нацији”.

Опозициона Социјалистичка партија назвала је напад “незамисливом и незабележеном провокацијом”.

SHARE

Оставите одговор