SHARE

Јединица Гарде Војске Србије обележила је свечаним дефилеом 6. мај, Дан Гарде. Бити припадник Гарде значи делити сва искушења народа и државе и увек извршавати постављени задатак, каже председник Томислав Николић.

Дан Гарде се обележава у знак сећања на 1830. годину, када је у Кнежевини Србији основана та елитна јединица.

Председник Србије Томислав Николић је на свечаности у Дому Гарде на Топчидеру рекао да бити припадник те јединице значи делити сва искушења народа и државе и увек извршавати постављени задатак.

“Успешном реализацијом својих обавеза и достигнутим степеном оперативне способности, Гарда је активни чинилац модерне и функционалне Војске Србије. Она је својом посебношћу и препознатљивошћу понос свих припадника Војске и грађана наше отаџбине”, рекао је Николић.

Подсетио је на историјат Гарде и навео да су прошле 184 године од када је кнез Милош Обреновић упутио распис по нахијама са захтевом у ком каже да “из задружних и имућних кућа по стасу и угледу одаберу младиће за Гарду” и да “сваки отац или сродник за чест да држи коме се син или сродник у Гарду прими”.

Николић је истакао и да треба да остане заувек запамћено да су у Првом светском рату припадници Гарде прошли све важније битке и недаће српске војске и допринели њеном победоносном јуришу, од Солунског фронта до слободне отаџбине.

У зиму 1915. и 1916. године, приликом повлачења према Грчкој, српски гардисти су свог остарелог и оболелог краља на рукама пренели преко залеђених албанских планина, подсетио је Николић.

Оценио је да је та јединица била важан фактор и у свим реформским корацима система одбране.

“Елитна од дана оснивања, пратећи захтеве савремених кретања, Гарда је и данас репрезент обучености, војничке части, славне традиције и угледа Војске Србије”, рекао је Николић.

Председник је уверен да ће гардисти својим одговорним приступом задацима показати само оно најбоље, односно врхунску дисциплину и обученост, што је услов за припадност јединици.

Командант Гарде бригадни генерал Миломир Тодоровић рекао је да ће припадници те јединице пронаћи начин да се у складу са могућностима унапреди систем обуке и ниво оперативних способности.

“Свесни смо своје историјске одговорности и остаћемо на нивоу наших часних предака”, рекао је Тодоровић.

На свечаности су прочитане наредбе о ванредном и редовном унапређењу већег броја официра, подофицира и професионалних војника.

Манифестацији су присуствовали министар одбране Братислав Гашић, представници војног врха, верских заједница, Града Београда и бивши припадници те јединице и породице погинулих припадника Гарде.

SHARE

Оставите одговор