SHARE

Директор Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске Младен Милић позвао је данас хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића да елиминише националну дискриминацију 38.000 српских пензионера чија се људска права крше у Федерацији БиХ.

“У протеклих 10 година умрло их је 18.000. Да ли чекате још 10 година да и ових преосталих 20.000 умре, а да никада не наставе остваривати своје право које су стекли прије 20 и 30 година на територији данашње ФБиХ”, наводи Милић у отвореном писму Комшићу поводом најављене апелације Уставном суду БиХ на одлуку Владе Републике Српске о провјери података о пребивалишту.

Оцјењујући Комшићев потез као једностран, Милић га подсјећа да је као члан Предсједништва положио заклетву да ће штитити и заступати интересе свих грађана БиХ, без обзира на њихову вјерску и националну припадност.

“За Комшића се крше људска права само због тога што се у Републици Српској тражи провјера истинитости и тачности података од грађана за које је очигледно да злоупотребљавају пријаву пребивалишта, и то фиктивно, у само одређено вријеме, по правилу у вријеме одржавања избора”, наводи Милић.

Он упозорава да те манипулације одговарају одређеним политичким структурама, да би створили лажну слику о својој политичкој заступљености у одређеним општинама и обезбиједили одређен број гласова и евентуално освојили који мандат.

“Нека Комшић наведе било коју земљу у свијету гдје је то могуће учинити, и тако, само на пар дана, остварити одређени лични интерес, а потом се одмах одјавити и вратити на стару адресу становања. Нигдје то није било могуће изузев у БиХ, али сада не може ни у њој, барем не у Републици Српској захваљујући Одлуци Владе. То господину Комшићу очито не одговара. Зашто?”, пита Милић у отвореном писму.

Он осуђује Комшићеву тобожњу бригу за заштиту људских права у овом случају, наспрам игнорисања људских права 38.000 пензионера који су, како наводи, у најгорем могућем облику дискриминисани у федералном пензијском закону кроз одредбу о праву на пензију само повратницима из Републике Српске у ФБиХ, али не и осталим пензионерима који су своје право стекли на простору данашње ФБиХ.

“То су грађани који су 1992. године били пензионери, неспособни за војску, болесни, стари, већина немоћни, али су да би спасили живу главу морали привремено напустити ФБиХ. Данас се не могу вратити, јер им је имовина порушена, спаљена, уништена, а пензију им нису дате, иако су је поштено остварили прије априла 1992. године”, подсјећа Милић.

Он упозорава да се чак и повратницима ово право даје под готово немогућим условима и са невјероватно компликованом процедуром и документацијом, уз оцјену да је ријеч о дискриминацији која није забиљежена ни у једној земљи на свијету, изузев у БиХ.

Милић каже да то није произвољна оцјена, него чињеница коју је у више случајева потврдио и Европски суд за људска права у Стразбуру у случајевима “Карановић против БиХ”, од 2007. године, и “Шекеровић и Пашалић против БиХ”, од 2012. године.

Према његовим ријечима, исто је већ неколико пута утврдио и Комитет за надзор над провођењем одлука Европског суда за људска права, али и Европска комисија за борбу против расизма и нетолеранције Савјета Европе, од фебруара 2014. године, која је такву праксу означила као дискриминацију на националној основи.

У отвореном писму Милић указује да је за све друге очигледна ова дискриминација, али не за Комшића и за власти у ФБиХ.

“Нажалост, за вас јесте дискриминација спречавање злоупотреба и манипулација по питању пријаве пребивалишта, иако ова одлука Владе Републике Српске важи за све грађане, без обзира на националност, вјеру, расу, пол и без обзира да ли је неко повратник или не. Иста је за све, за разлику од федералног Закона о пензијском и инвалидском осигурању”, закључује директор Фонда ПИО Републике Српске Младен Милић у отвореном писму члану Предсједништва БиХ Жељку Комшићу.

SHARE

Оставите одговор