SHARE

Водостаји неколико ријека у БиХ и даље су у порасту, али с престанком кише ситуација у појединим поплављеним подручјима се стабилизовала.

Већина путних праваца, на којима се усљед одрона, клизишта и излијевања ријека у неђељу није могло путовати, данас је била проходна.

Влада Брчко дистрикта на ванредној је сједници због поплава прогласила елементарну непогоду, с циљем заштите живота људи и материјалних добара.

“Посебно је важно да хитно буду санирана оштећења на инфраструктури”, рекао је градоначелник Анто Домић.

Подаци ресорног министарства показују како је на подручју РС током протеклог викенда пало од 50 до 80 литара кише по метру квадратном, а прогнозе показују како се нове падавине могу очекивати већ у четвртак.

“Због кише која је пала очекује се даљи пораст водостаја ријека Уне, Сане, Врбаса, Укрине и Босне, а према посљедњим подацима кота ванредне одбране од поплава превазиђена је на ријеци Уни, низводно од Новог Града, а кота редовне одбране од поплава на ријеци Сани код Приједора и ријеци Врбасу код Делибашиног Села”, саопштено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС након сједнице Координационог тима за успостављање јединственог система мониторинга.

Додају како ће и на ријеци Сави због већих дотицаја из притока са територије РС доћи до пораста водостаја и достизања нивоа редовне одбране од поплава.

Стање на поплављеним подручјима у Пелагићеву боље је него у неђељу, али је и даље најтеже у мјесној заједници Ћендићи, гђе се вода не повлачи. Приступ становницима је отежан, а угрожено је 25 домаћинстава.

Слободан Крстић, шеф Цивилне заштите Пелагићева, казао је како ће мјештанима захваћеним поплавама бити достављена вода за пиће.

У општини Језеро због раста водостаја Пливе и Јошавке поплављени су бензинска пумпа, амбуланта, три куће и пољопривредно земљиште, док је у општини Србац 50 кућа поплављено, а два моста су срушена. Ријека Милошевица у Приједору је у ноћи са неђеље на понеђељак поплавила куће у насељу Врбице и Тополик, а поплављена су и насеља Тукови и Рашковац.

У Друговићима код Лакташа је одсјечено око 15 домаћинстава, поплављене су просторије пословног објекта “Елим” у Великом Блашком, а бујица је однијела мостић на Турјаници у мјесту Довићи. У Бијељини је вода пресјекла путну комуникацију у мјесним заједницама Нови и Доња Буковица гђе су куће блокиране, али нису угрожене, подаци су Градског штаба Цивилне заштите.

Драго Ристић, шеф Градског штаба, казао је како су на поплављена подручја упућени гумени чамци да би се грађанима омогућила путна комуникација.
У Тузланском кантону водостај ријека опада, а многобројне службе раде на санирању штета на пољопривредним културама. Поплављено је, такође, и неколико објеката у Горњим Хрговима, Ораховицима и у општини Живинице.

SHARE

Оставите одговор