Русија је осетила шта значи међузависност финансијских тржишта, и Србија већ осећа последице кризе у Украјини, каже гувернерка НБС-а. Нећемо тежити склапању аранжмана са ММФ-ом који би подразумевао задуживање, већ аранжману из предострожности, наводи Јоргованка Табаковић.

Гувернерка Народне банке Србије (НБС) Јоргованка Табаковић упозорила је да Србија већ осећа последице кризе у Украјини.

„Већ имамо проблеме с плаћањем, ако се ради о плаћању у доларима. Ризикујемо ако је дестинација Русија са којом имамо врло развијене односе, и која нам је један од најважнијих спољнотрговински партнера поред Немачке и Италије“, рекла је Табаковићева у предавању полазницима Школе националне одбране у Војној академији Војске Србије.

На предавању о утицају међународних финансијских институција на монетарну политику Републике Србије, гувернерка НБС-а је истакла да је Русија „осетила шта значи међузависност финансијских тржишта и тренутно реаговање тржишта у тренутку када се дешава криза“.

Србији, која је високозадужена земља и финансијски зависна, потребна је сарадња с међународним финансијским инстутицијама, подвукла је Табаковићева.

Према њеним речима, Србији је потребан аранжман с Међународним монетарним фондом (ММФ), као најзначајнијом међународном финансијском институцијом, јер за резултат има смањење ризика земље и повећање поверења инвеститора.

„Сарадњу с ММФ-ом не треба никако квалификовати као ‘сламку спаса’, већ као сарадњу на умањивању негативних последица“, рекла је гувернерка централне банке Србије.

Табаковићева је истакала да је створена добра основа за аранжман с ММФ-ом. То би, рекла је, био стенд-бај аранжман из предострожности, истичући да Србија не би никако ишла на аранжман којим би се задуживала и истакла да за тим тренутно нема потребе.

Табаковићева је рекла и да су девизне резерве Србије на високом нивоу и да су више него довољне, не само да покрију седмомесечни увоз већ и да послуже за редовно измиривање обавеза државе страним кредиторима.

„Девизне резерве су на високом нивоу, мада не радује чињеница како морају да се користе – за отплату кредита“, рекла је гувернерка НБС-а, истичући да је веома значајно да 70 одсто укупних девизних резерви, или више од седам милијарди евра, чине девизне резерве државе.

Табаковићева је рекла да ће НБС и даље водити опрезну монетарну политику усмерену на одржавање услова за повећање економског раста, истичући да је инфлација релативно стабилна и да је централна банка успела да смањи инфлаторна очекивања финансијског сектора са више од 13 одсто на око четири одсто.

Leave a Reply