SHARE

Хрватски министар финансија Славко Линић оштетио је државу за 27 милиона куна, тврди загребачки “Јутарњи лист”, позивајући се на тајна документа. Линић негира оптужбе и одговорност пребацује на бившу директорку Пореске управе.

Линић, један од најближих сарадника премијера Зорана Милановића, први пут у својој каријери осумњичен је да је оштетио државни буџет.

Министар је, како се наводи, лично потписао одлуку да се порески дуг фирме “Спачва” из Славоније пребије земљиштем у износу од 33 милиона куна.

Четири кључна документа, која поседује Јутарњи, потврђују да је Линић лично донео и потписао одлуку на основу које је Министарство финансија изгубило најмање шест милиона куна, а укупна штета могла би се попети чак и до 27 милиона куна.

Реч је о највероватније највећој афери од доласка на власт ове владе у којој је покренута интерна истрага, а ускоро би се могла укључити полиција и Државно тужилаштво, наводи загребачки лист.

Иако се мислило да то неће учинити због смртног случаја у породици, министар Линић се ипак писмом обратио премијеру Зорану Милановићу у којем негира све оптужбе.

Линић тврди да никаквих незаконитости није било и лоптицу одговорности, како пише загребачки Вечерњи лист, пребацује на сада већ бившу шефицу Пореске управе Наду Чавловић Смиљанец.

У опширном писму, у којем се таксативно наводе датуми и цифре, Линић премијеру поручује да “након новог налаза не налази потребу да предузме никакве радње”.

Премијер се овим поводом није огласио.

Ускок тражи документацију

Хрватски медији објавили су да је Управа за борбу против корупције и организованог криминала (Ускок) хитно затражила документацију која се односи на куповину земљишта фирме “Спачва” како би се одлучио о даљим потезима у том случају, објављено је на интернет страници те управе.

Министар унутрашњих послова Ранко Остојић је, међутим, данас у Сплиту изјавио да не зна ништа о истрази против Линића.

“У политичком смислу ваљда пре тога предстоји нешто друго, а то је да се потврде елементи сумње”, одговорио је Остојић на новинарску опаску да је реч о политичком сегменту одговорности.

Потпредседник СДП-а Златко Комадина је, коментаришући ову аферу повезану с отписом дугова фирме “Спачва” у предстечајној нагодби, рекао да очекује од сваког појединца у странци и влади да се понаша одговорно, било у свом послу, било у информацијама које се пуштају у јавност.

“Не бих знао ко је Јутарњем дао информације, али видим да је то пракса која се понавља, то је очигледно. Ако постоји прљав веш, онда прво морају да реагују државна тела и институције, а ако је у питању политички прљави веш, онда се он мора прво опрати код куће, у странци, а не по медијима”, рекао је Комадина.

Он је одбио да одговори на питање да ли би премијер требало једноставно да смени министра Линића, или обрнуто – да он одмах поднесе оставку.

Рекао је да ће више бити познато након седнице Председништва СДП-а у среду, када ће о том случају сигурно бити речи.

SHARE

Оставите одговор