Словеначка премијерка Аленка Братушек је, после годину дана на тој функцији, о својој оставци писмом обавестила председника Републике Борута Пахора и председника Народне скупштине Јанка Вебера.

Братушекова је на Твитеру и Фејсбуку објавила текст своје оставке у којој каже да „грађани и грађанке сами треба да кажу ко треба да води владу и то је једино исправно“, објавио је словеначки портал 24ur.

Иначе, Братушекова ће данас и сутра у Паризу присуствовати редовном министарском савету и форуму Организације за европску сарадњу и развој.

Јанко Вебер је рекао да ће остале чланове Скупштине о оставци Братушекове обавестити на седници која ће бити одржана у среду или четвртак.

Ипак, остаје нејасно за када ће бити заказани превремени избори, наводи портал.

Према Пословнику Народне скупштине, оставка Братушекове се мора наћи на дневном реду парламента у року од седам дана од објављивања, а влада ће наставити да обавља своје функције до избора новог премијера.

Председник Републике, парламентарне групе или најмање десет чланова имају могућност да предложе новог мандатара, али према ранијим информацијама, то се највероватније неће догодити већ ће се ићи на ванредне парламентарне изборе. На томе је инсистирала и Братушекова.

Ако Народна скупштина у року од 30 дана не предложи новог мандатара или предлог не буде прихваћен, председник распушта Скупштину и расписује ванредне изборе.

Нова скупштина мора бити изабрана најкасније два месеца од распуштања претходне, а превремени избори могу да буду одржани најраније 40 дана од дана заказивања.

Већина посланика као и сама Братушекова јесу за то да избори буду одржани пре лета, док поједини посланици верују да избори не могу да буду одржани пре јесени.

Као најранији датум ванредних избора помињан је 22. јун или почетак јула.

Leave a Reply