Жељко Комшић, члан Предсједништва БиХ, упутиће Уставном суду БиХ апелацију због доношења одлуке Владе РС о вршењу провјере тачности и истинитости података приликом пријаве пребивалишта на територији тог ентитета.

„Након што је ова одлука објављена у ‘Службеном листу РС’ 24. априла стекли су се формални услови за покретање апелације пред Уставним судом БиХ“, саопштено је данас из Службе за односе с јавношћу Предсједништва БиХ.

Душанка Мајкић, посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, истакла је да би било много боље да је Комшић нашао начин „да убиједи свог партнера из СДА“, те да буде спријечена блокада доношења закона о пребивалишту у Дому народа бх. парламента па да то остане на нивоу БиХ. Додала је да је СДА кривац што је овај закон блокиран.

„Такође, рјешење ове одлуке Владе РС неће доносити Уставни суд. То је одлука Владе, није закон“, нагласила је Мајкићева.

Шефик Џаферовић, посланик СДА у Представничком дому бх. парламента, истакао је да подржава то што је Комшић најавио да ће урадити.

„На све легалне начине се треба борити против антидејтонског и антиуставног чина какав је та одлука Владе РС. Осим те реакције, уставно-судске, високи представник у БиХ је требало да реагира и суспендира одлуку Владе РС. Још није касно. Нека Комшићев захтјев иде, али високи представник треба да реагира јер се ради о кршењу Дејтона“, додао је Џаферовић.

Борјана Кришто (ХЏ БиХ), делегат у Дому народа парламента БиХ и потпредсједница ХЏ БиХ, истакла је да Уставни суд БиХ треба да буде коректив и да каже да ли је нешто било у реду или није, али да је потребно учинити све да буде донесен закон на нивоу БиХ који ће бити јасан, проведив, гарантовати иста права свима и спријечити злоупотребу.

Leave a Reply