SHARE

После дводневних борби, Краматорск под контролом украјинске војске. Док у Славјанску и Доњецку активисти ишчекују напад војске, у Харкову забрањени јавни скупови. Лавров: Још постоји шанса за дијалог. ЕУ допринела кризи у Украјини, каже комесар за проширење Уније Штефан Филе.

  • 13.40 – У Доњецку људи праве барикаде и спремају се “за одлучујућу фазу операције”, јавља телевизија Русија 24.
  • 11.40 – И локални телевизијски центар у Славјанску под контролом украјинских снага, јавља Раша тудеј.

Украјинска војска, изузев централног трга и градске општине, преузeла je контролу над Краматорском на истоку земље. Током операције погинуло је десет особа укључујући два војника, јавили су руски медији.

Војници су до сада успели да заузму све зграде, уључујући и зграде МУП-а, Службе безбедности Украјине, а заузет је и телевизијски торањ.

Како јављa извештач телевизије Русија 24, искључују се руски канали и укључује емитовање украјинских.

Министра унутрашњих послова Украјине Арсена Авакова саопштио је са свог “Фејсбук” налога да су током протекле ноћи ТВ торањ преузеле Национална гарда и оружане снаге.

“Активна фаза настављена је у зору. Не заустављамо се”, поручио је Аваков.

РИА Новости пренеле су изјаву једног од лидера побуне у Краматорску да присталице федерализације Украјине држе само централни трг а да тренутно нема борби у том граду и да је “ноћ протекла релативно мирно”.

“Држимо само центар града и градску управу”, рекао је саговорник те агенције, додајући да је осталу територију града заузела украјинска војска и Национална гарда.

Према његовим речима, убијено је седам присталица федерализације а рањено око десеторо њих.

У Славјанску је да је стање јутрос “релативно мирно”. Људи се налазе на улицама и да је отворена тамошња пијаца, али да житељи очекују напад на тај град.

Неименовани представник побуњеника рекао је тој агенцији да становници Славјанска намеравају да бране свој град.

“Долазе људи и жене да се прикључе устанку. Недостаје нам оружје”, истакао је представник побуњеника.

Град је и даље окружен контролним пунктовима и у њега је тешко и ући и из њега изаћи.

У Доњецку је ноћ протекла релативно мирно, док се град и штаб устаника припремају за почетак новог напада украјинске војске, која се стационирала на прилазима том граду на истоку Украјине.

Људи праве барикаде и спремају се “за одлучујућу фазу операције”, а украјинска војска није омогућила излазак из града за цивиле, нити је проглашена евакуација.

Итартас, такође, извештава да је стање у Доњецку тренутно мирно и преноси изјаву једног од лидера побуњеника Дениса Пушилина да се “град припрема за референдум о статусу самопроглашене Доњецке народне републике”.

Агенција Интерфакс је пренела тврдњу доњецких устаника да су током протекле ноћи успели да преузму контролу од украјинских снага безбедности у Доњецкој области.

У највећем граду у источном делу Украјине, Харкову, како преноси украјинска агенција УНН, за данас су судском одлуком забрањена масовна окупљања.

“Због политичке ситуације у земљи, молимо све грађане Харкова да се уздрже од учешћа у масовним акцијама и да не наседају на било какве провокације”, рекао је Александар Новак, који обавља дужност градоначелника Харкова, административног центра истоимене области.

 

Лавров: Још постоје шансе за дијалог

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров сматра да дијалог између кијевских власти и представника југоистока Украјине под окриљем ОЕБС-а још постоје, уз услов да хитно буде повучена “криминална наредба ангажовања војске против становништва и да се обуздају радикални националисти”.

“Руска страна је потврдила да шансе за такав дијалог још постоје уз услов хитног повлачења криминалне наредбе о ангажовању армије против становништва и обуздавања радикалних националиста”, саопштило је синоћ руско Министарство иностраних послова после телефонског разговора шефа руске дипломатије са немачким колегом Франком Валтером Штајнмајером.

Лавров је, истовремено, рекао је да је забринут због информација о припреми украјинске армије уз подршку “Десног сектора” за напад на градове на југоистоку Украјине, укључујући Славјанск, после ослобађања европских војних посматрача у том граду.

Позвао је да се спречи да “кијевске безбедносне структуре и екстремисти доживе одлазак европских официра из Славјанска као сигнал за напад и понављање крвопролића који су починили у Одеси”, пренео је Итар-Тас с.

Штајнмајерје рекао да захвалан Москви за помоћ у ослобађању западноевропских официра, сложивши се да је неопходно хитно прекинути насиље и почети са испуњавањем договора утврђеним у Женевској изјави од 17. априла.

 

Филе: ЕУ допринела кризи у Украјини

Комесар за проширење Европске уније Штефан Филе оценио је да је ЕУ допринела тренутном сукобу у Украјини, јер је пропустила да схвати изјаве руског председника Владимира Путина о распаду бившег СССР.

“Нисмо озбиљно схватили оно што нам је пре неколико година рекао сам председник Путин. Тврдио је да је распад СССР била највећа катастрофа 20. века,” рекао је Филе у интервјуу за Радио Слободна Европа.

Како тврди, на самиту НАТО – Русија у Букурешту 2008. године, био је у соби кад је Путин изјавио да је Украјина “вештачка држава”.

“Пола нас се насмејало, пола нас није разумело. Али, сада схватамо и више нам није до смеха”, истакао је Филе.

SHARE

Оставите одговор