SHARE

Северна Кореја, као одговор на извештај УН, објавила списак кршења људских права у САД. Наводи се да расна дискриминација, незпосленост и сиромаштво чине Америку “највећим кршиоцем људских права у свету”.

Северна Кореја је објавила списак кршења људских права у САД, као одговор на извештај УН о кршењима људских права у Северној Кореји, јављају амерички медији, преноси Танјуг.

Званичка Корејска централна новинска агенција у среду је објавила текст насловљен “Нова анализа кршења људских права у САД” у коме се разматрају расна дискриминација, незпосленост и сиромаштво и наводи да су САД “највећи кршилац људских права у свету”.

“Према закону о држављанству, расизам у САД постаје све озбиљнији. Јаз између мањина и белаца је огроман када се ради о правима на рад и бирање на изборима”, истиче се у тексту Пјонгјанга.

Као пример је наведена прошлогодишња ослобађајућа пресуда белом полицајцу који је убио невиног црног дечака.

“Зато је 52 одсто Американаца рекло да расизам још постоји у њиховој земљи, док је 46 одсто казало да ће разни облици дискриминације увек постојати. САД су прави пакао зато што се елементарна права на живот немилосрдно крше”, закључује се у тексту.

Пјонгјанг је пре тога оптужио САД да стоје иза извештаја који је комисија УН објавила у фебруару, назвавши закључке и препоруке из тог извештаја “изузетно опасним” политичким провокацијама.

Истражна комисија УН је пронашла доказе о низу злочина, укључујући “истребљивање”, злочине против човечности над изгладнелим становништвом и масовну кампању киднаповања појединаца у Јужној Кореји и Јапану.

Та трочлана комисија је препоручила да Савет безбедности УН преда извештај Међународном кривичном суду.

SHARE

Оставите одговор