Обилне падавине узроковале су пораст водостја ријека, а посебно рјечица у Српској. Најугроженији су становници Пелагићева, гдје се под водом нашло 40 домаћинстава.

У Пелагићеву је почела евакуација људи из најугроженијих домаћинстава. Са воденом стихијом боре се и у Броду и Модричи.
Излили су водотоци и на подручју општина Прњавор, Језеро и Добој. Начелник општине Прњавор Синиша Гатарић прогласио је вечерас ванредно стање у дијеловима ове општине због поплава. Улица Живојина Павловића је у потпуности затворена, док је у Омладинском насељу обустављен саобраћај. Пут према Доњој Илови и Шибовској биће прокопат, како би се растеретио доток воде који је угрожавао куће.

У Семберији су канали и потоци набујали, водостај у ријечицама расте, док водостаји Дрине и Саве стагнирају и још не угрожавају домаћинстава.
Ситуација је критична и у Броду. Надошле су бујичне ријеке и потоци, а ободни канали не могу да приме веће количине воде. Неколико кућа и окућница је поплављено, а под водом је и пољопривредно земљиште.
И мјештани Модриче се боре са воденом стихијом.
У општини Шамац већином су поплављене оранице, али према ријечима надлежних, ситуација је под контролом.
У Семберији је дошло је до изливања локалне ријечице у Доњој Чађавици, на путу Бијељина – Брчко.
Ријечице Јања, Гњица и Лукавац су у кориту, па за сада нема опасности од њиховог изливања. Припадници Цивилне заштите су на терену и предузимају све неопходне мјере како би од поплава заштитили становништво и њихова материјална добра, наводе из Републичке управе ЦЗ. У општини Градишка у последња 24 часа пало је 50 литара кише по квадратном метру. Планинске ријечице Лубина, Јабланица и Врбашка излијевају се из својих корита. Због излијевања Лубине за саобраћај је затворен регионални пут Чатрња-Турјак. У месним заједницама Турјак и Драгељи више стотина хектара засађених површина је поплављено, а вода је почела да улази и у куће. Велики пораст водостаја забиљежен је и у ободном каналу Осорна-Борна-Лјевчаница. Излијевање воде из канала за сада пријети у мјесту Машићи гдје је упућена механизација цивилне заштите на утврђивању канала. Уколико се падавине наставе истим интензитетом, веће проблеме могла би да направи и ријечица Врбашка која се већ почела излијевати на подручју мјесних заједница Горњи и Доњи Подградци. Становницима ових мјесних заједница предстоји још једна бесана ноћ.

Скоро 300 домаћинстава у јужном и западном дијелу Брчко дистрикта, у сливовима ријека Тиње и Брке, угрожено је од поплава које је  изазвала киша која од синоћ непрестано пада. Након ванредне сједнице Владе Дистрикта речено је да је неколико путева кроз села пресјечено водом, али да је углавном ријеч о саобраћајницама нижег ранга, док су главни правци за сада проходни. Екипе Цивилне заштите и Црвеног крста су од јутрос на терену, гдје помажу мјештанима угрожених заселака, вода за пиће се цистернама редовно доставља на то подручје, као и храна, а најугрженије породице биће евакуисане и већ им је обезбјеђен смјештај у Омладинском центру у Брчком. Влада ће сутра ујутро размотрити евентуалну промјену стања на терену током ноћи, а ако се стање додатно погорша, није искључено ни проглашење ванредних мјера одбране од поплава.

Обустављен саобраћај на неколико дионица

Из АМС Српске упозоравају на велики број ударних рупа на коловозима које су испуњене водом, због чега је потребна спорија и опрезнија вожња.

На регионалном путу Прњавор – Србац потпуно је обустављен саобраћај због изливања ријеке Илова у мјесту Доња Илова, а алтернативног правца нема, саопштио је АМС Српске. Због изливања воде на коловоз потпуно је обустављен саобраћај на дионици пута Добој – Модрича, у мјесту Бушлетић. На магистралном путу Брод-Оџак у мјесту Велика Брусница због обилних кишних падавина дошло је до оштећења коловоза у дужини од 100 метара, па се саобраћај одвија једном траком, док је на магистралном правцу Бањалука – Котор Варош, код Бабић моста, дошло до већег одрона земље на коловоз и саобраћај је потпуно обустављен.

На путу Бањалука – Чађавица, на 3,5 километара од Нуле према Хан Колима, дошло је до оштећења коловоза, те је критично мјесто означено прописаном сигнализацијом и саобраћај се у дужини од 50 метара одвија једном траком. На дионицама у усјецима и поред камених косина пријети опасност од већих одрона и активирања клизишта. Одрони су чести на дионицама Миљевина-Брод на Дрини, Бродар-Рудо, Кнежево-Угар и Бањалука-Црна Ријека-Мркоњић Град.

Leave a Reply