Јосиповић је нагласио како се на овом мјесту догодио геноцид који „никада нећемо заборавити и који никада неће престати бољети“. Рекао је како су они који су Хрватску жељели створити на злочину, учинили зло хрватском народу. Зло треба назвати правим именом, супротсктавити му се и не дозволити да се икада више понови.

Уз преживјеле логораше, комеморацији присуствује државни врх – предсједник Хрватске Иво Јосиповић, предсједник Сабора Јосип Леко и предсједник Владе Зоран Милановић, представници дипломатског кора, црквених заједница, националних мањина, антифашистичких удружења, гости из других дијелова Хрватске и иностранства, преносе хрватски медији.

Хрватски премијер Зоран Милановић рекао је том приликом да Јасеновац подсјећа на зло у човјеку, да ти злочини нису били у име народа, већ у име државе која је имала прописе које је преревносно почела проводити прије Трећег рајха, за шта нема оправдања.

„Убице и злочинци су одавно мртви. Међутим, они који данас шире симпатије према онима који су то чинили, буде у људима зло. Ова модерна Хрватска је гарант да се ово зло више никада неће поновити“, истакао је Милановић.

Хрватски предсједник Иво Јосиповић рекао је да се у Јасеновцу догодио геноцид који се никада неће заборавити, те да су они који су Хрватску жељели да створе на злочину – учинили зло хрватском народу.

„Зло треба назвати правим именом, супротставити му се и не дозволити да се икада више понови“, додао је Јосиповић.

Јосиповић је нагласио да сјећање мора бити мост који повезује у опраштању, те упозорио да зло није нестало. „Оно је ту, вреба, морамо пазити да се не врати и понови“, додао је Јосиповић.

Комеморација се одржава у знак сјећања на 22. април 1945. године, дан пробоја заробљених из јасеновачког логора, те у почаст страдалим и преживјелим заробљеницима тог највећег концентрационог логора у Независној Држави Хрватској.

Од 1.073 логораша, колико их је 22. априла 1945. године било у логору, у пробој их је кренуло 600, а преживјело је само стотињак.

Преостала 473 логораша, који нису кренули у пробој, убијени су и спаљени. Истог дана почео је и пробој заробљеника Кожаре, дијела логора у мјесту Јасеновцу. Од 167 заробљених, пробој је преживјело њих 11.

Концентрациони логор Јасеновац од августа 1941. до 22. априла 1945. године био је логор смрти у којем су убијани мушкарци, жене и дјеца због своје вјерске, националне или идеолошке припадности.

Leave a Reply