„Гаспром“ је потписао меморандум о изградњи дела „Јужног тока“ у Аустрији, рекао је шеф „Гаспрома“ Алексеј Милер телевизији „Русија 24“.

Како је раније пренео Итартас, Аустрија је одлучила да се врати у пројекат „Јужни ток“. Та земља је првобитно подржала одлуку да учествује у пројекту и 2010. годне ОМВ је са „Гаспромом“ потписао основни споразум о сарадњи.

Међутим, ОМВ се затим прикључио алтернативном пројекту Набуко, који предвиђа испоруке гаса из земаља Заједнице Независних Држава у Аустрију и Немачку.

Након замрзавања тог пројекта, „Гаспром“ се, према речима заменика председника руске компаније Александра Медведева, вратио разматрању учешћа Аустрије у пројекту „Јужни ток“, с тим да крајња тачка тог гасовода и даље остаје Италија.

Компанија ОМВ је више од 40 година главни партнер „Гаспрома“ у Аустрији. Прошле године је „Гаспром“ посредством ОМВ-а испоручио 5,23 милијарде кубних метара гаса, подсетио је Итартас.

Компанија „Саут стрим транспорт“ је закључила уговоре о изградњи друге линије морског дела гасовода „Јужни ток“ са швајцарском компанијом „Алсеас“ о радовима на постављању гасовода у морским дубинама и са италијанском фирмом „Саипем“ за пружање услуга у току изградње.

Како је саопштио „Гаспром“, у складу са уговором, „Алсеас“ треба по морском дну да постави скоро 900 километара цеви.

„Саипем“ ће, при постављању друге линије гасовода, пружати услуге инжињерско-техничких радова, управљања складишним терминалима за чување цеви и спајања морског дела гасовода са гасоводом на обали, пренео је Итартас.

Љубљански дневни лист Дневник јуче је о оценио да поновним укључивањем Аустрије у пројект гасовода „Јужни ток“ Словенија губи важан адут у преговорима са „Гаспромом“, јер њена траса престаје да буде једина могућа у повезивању гасовода из Мађарске према Италији.

Leave a Reply