Кијев губи контролу над источном Украјином

Проруски активисти заузели управне зграде у Кирову и Горловки, на истоку Украјине. На Тргу независности у Кијеву синоћ избила масовна туча. Чули се пуцњеви и експлозије, има и повређених. Путин негира присуство руских снага на истоку Украјине.

  • 12.20 – Око 200 маскираних људи упало у управну зграду у Кировској области. Истакнута застава „Народне Републике Доњецк“, јавља Танјуг.
  • 11.25 – Украјинска војска је у стању пуне борбене спремности због „претње од руске инвазије“, каже председник Украјине Олександар Турчинов, преноси Раша тудеј.
  • 09.50 – Проруски активисти заузели зграду локалне владе и седиште полиције у Горловки, на истоку Украјине, преноси Ројтерс.

Поруске снаге заузеле су зграду Управе у Кировској области на истоку Украјине, пошто су то исто извели у граду Горловки, где су, поред зграде локалне владе, заузели и седиште полиције, јавили су украјински медији.

управну зграду, скинули су украјинску заставу и заменили је заставом самопроглашене „Народне Републике Доњецк“, наводе медији.

Зграду локалне владе и седиште полиције у граду Горловки, на истоку Украјине, заузеле су проруске снаге, преноси Раша тудеј.

Поруски сепаратисти блокирали су седиште регионалне полиције у том граду још почетком априла, а данас су преузели и контролу над градском полицијом и управом града, рекао је један полицијски званичник.

Мала група мушкараца стоји испред зграде градске управе и проверава документа на улазу, а страним новинарима, како је прецизирано, није допуштен улазак.

У току ноћи оживели су и сукоби на централном кијевском Тргу независности када је синоћ избила масовна туча, пренела је Раша тудеј.

Сведоци сукоба на Тргу описали су да је више од 100 људи, наводно припадника крајње десничарске странке УНА, носило запаљене бакље ходајући према Мајдану да би одали почаст жртвама тромесечних антивладиних протеста на том тргу, јавља Раша тудеј, преноси Танјуг.

На тргу су их, међутим, дочекали припадници самоодбране Мајдана и блокирали им даље напредовање, па је избила масовна туча.

Десничари су, према наводима сведока, у тој тучи користили и сузавац, петарде и шок-пиштоље, а многи су са собом носили палице и мотке. Украјински медији преносе и да има повређених.

Један од шатора на Мајдану се запалио, али је ватра брзо угашена. Сведоци су навели да је на трг стигла и хитна помоћ. Припадници самоодбране су на крају допустили пролазак групе десничара, који су кренули даље према украјинском парламенту, известиле су локалне телевизијске станице.

Председник Русије Владимир Путин рекао је да руских снага нема на истоку Украјине. После састанка са председницима Белорусије и Казахстана у Минску, Путин је изјавио да у Украјини нема ни руских инструктора, ни специјалних јединица, ни руских војника.

Руски председник је рекао да се нада да ће ускоро бити ослобођени посматрачи Организације за европску безбедност и сарадњу, који су од петка заробљени на истоку Украјине.

Путиново упозорење Западу

Путин каже да Русија не види потребу да узврати Западу контрасанкцијама. Ипак, напомиње да би, у случају да Запад настави да јој уводи санкције, Москва могла да размисли о томе како раде западне компаније у Руској Федерацији, посебно у кључним секторима привреде као што је енергетика.

О украјинској кризи расправљало се и у Савету безбедности Уједињених нација.

Амбасадор Русије у УН Виталиј Чуркин поручује да најважнији део посла на смиривању ситуације треба да обави влада у Кијеву.

„Што се тиче ОЕБС-ових посматрача – њих је звао Кијев и он је одговоран за њихову безбедност. Како можете да пошаљете аутобус пун таквих људи у област коју контролишу самоодбрамбене снаге и то без докумената који доказују њихов статус. Да ли је то провокација или глупост владе у Кијеву? Ми чинимо све што можемо да те посматраче ослободимо“, истакао је Чуркин.

Са друге стране, амбасадор Украјине у УН Јуриј Сергејев тврди да Русија није учинила ништа када је реч о споразуму из Женеве о смиривању ситуације.

„Русија тражи нове начине да дестабилизује регион тиме што њени агенти изводе бројне оружане провокације. Кад год Русија каже да украјинска влада покушава да примењује силу против мирољубиве украјинске популације – то је лаж“, узвратио је Сергејев.

Амерички секретар Џон Кери је рекао да Русија покушава да „кроз окупацију Крима и потоњу дестабилизацију Источне Украјине измени безбедносну слику Источне и Централне Европе“. Позвао је „Москву да „остави Украјину на миру“.

Говорећи на скупу у Атлантском савету, посвећеном америчко европским везама, Кери је упозорио да је „територија НАТО неповредива“ и да ће се бранити сваки њен део, преноси АФП.

Напетост на истоку Украјине не попушта. Проруски демонстранти у Луганску јуче су заузели зграде локалне админстрације, телевизије и канцеларију тужиоца.

Вршилац дужности председника Украјине Олександар Турчинов оптужује полицијске снаге на истоку земље за неактивност, беспомоћност и „у неким случајевима криминално издајство“.

Leave a Reply