SHARE

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да одлука Владе Српске о пребивалишту не угрожава виталне интересе бошњачког народа, те да нико не треба да сумња да ће бити проведена.

Додик је поновио да су било каква евентуална наметања од високог представника у БиХ по питању ове одлуке неприхватљива и да неће бити објављена у “Службеном гласнику”.

Предсједник Српске је нагласио да у овим условима готово да и нема потребе за доношењем било каквог закона о пребивалишту на нивоу БиХ, те да у Дому народа парламента БиХ могу да са његовим доношењем одуговлаче колико год хоће.

“Јасно смо поручили да ову ситуацију у вези с пребивалиштем нећемо толерисати и предложили по хитној процедури закон на нивоу Републике Српске. Међутим, чињеница је да би неко у Сарајеву могао, након усвајања закона, да покрене уставно питање и тада би то било у надлежности високог представника”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, високи представник би закон, вјероватно, забранио док се не донесе одлука Уставног суда БиХ. “А отићи на Уставни суд БиХ је као да идете на губилиште, јер тамо имате три судије странца и два Бошњака, који увијек донесу одлуку како договоре са ОХР-ом. Зато смо донијели одлуку која има исте елементе као и закон и која је проводива”, појаснио је Додик.

Додик је подсјетио да је закон о пребивалишту на нивоу БиХ донесен за вријеме Владе Младена Иванића 2002. године.

“Влада, коју су чинили СДС и ПДП, прихватила је да се та надлежност пренесе на ниво БиХ, говорећи да закон неће бити могуће мијењати. Ми смо вјеровали да је то могуће и у претходних седам година покушавамо да га мијењамо”, истакао је предсједник Српске.

Он је напоменуо да је један покушај промјена пропао прије двије-три године у Савјету министара БиХ, да би сада Дом народа блокирао закон који је рађен у договору са ЕУ и који је прошао консултације радних група, Савјет министара и Представнички дом парламента БиХ.

Предсједник Српске је истакао да о исправности тог закона говори и податак да су Бошњаци упућивали питање заштите виталног интереса Уставном суду БиХ, који је одгворио да приједлог закона не угрожава интересе бошњачког народа.

 

SHARE

Оставите одговор