SHARE

Пут у боље сутра, прилика за запошљавање и кретање по Европи и свијету без условљавања и ограничења – материјални, али и емотивни разлози, стоје иза великог броја захтјева за стицање држављанства Мађарске. Пасош те земље до сада је добило више од 90.000 грађана Србије.

На први поглед толико слични, оба црвена и с биометријским очитавањем, српски и мађарски пасоши. Међутим, немају носиоци тих пасоша исти третман ни на територији европских држава ни у свијету. У то се увјерио Славко Женар приликом преласка границе.
“Више пута сам ишао у иностранство, углавном је то била Шведска. Претходних четири или пет пута ишао сам са српским пасошем и на граници се задржавао пет до десет минута, док покажем пасош. Питају ме гдје идем, колико остајем, колико новца носим. Откако сам добио мађарски пасош, то је буквално 30 секунда задржавања”, каже Славко Женар.

Откако је Мађарска 2011. године поједноставила поступак за добијање држављанства, та земља је оснажена за више од пола милиона нових држављана у дијаспори.

“Из Србије је 112.000 људи затражило мађарско држављанство. Према нашим процјенама, већ га је добило више од 90.000”, рекао је Миклош Ритец, генерални конзул Мађарске у Београду.

Према његовим речима, у Генералном конзулату у Суботици од 2011. године заклетву је положило готово 65.000 људи, док је у Амбасади Мађарске у Београду, у априлу додијељен петхиљадити документ о натурализацији.

Испред Мађарског конзулата у Суботици је велика гужва. Комплетне породице, и млађи и старији, свакодневно прилажу документа.

“Цијела породица је предала молбу за стицање мађарског држављанства. Због будућности дјеце сматрали смо да би било добро да га имају. Мислимо да ће им то пружити веће могућности и бољу перспективу приликом школовања”, каже једна од подноситељки молбе Валерија Лукач.

Услов за стицање мађарског држављанства је да су вам преци рођени на територији некадашње Аустроугарске до 1921. године, односно на територији Бачке у периоду мађарске окупације од 1941. до 1945. године. Захтијева се и знање мађарског језика.

SHARE

Оставите одговор