Великан српског фудбала Вујадин Бошков преминуо у 83. години. Сахрана ће се одржати у уторак, 29. априла, у његовом родном селу Бегечу, код Новог Сада, а комеморација ће бити одржана истог дана у спортском центру који носи његово име.

Некадашњи селектор фудбалске репрезентације Југославије Вујадин Бошков преминуо је у 83. години, саопштио је данас фудбалски клуб Војводина.

Сахрана ће се одржати у уторак, 29. априла, у његовом родном селу Бегечу, код Новог Сада.

Бошков је као играч наступао за Војводину, италијанску Сампдорију и швајцарски Јанг бојс. Као тренер водио је бројне клубове попут Реал Мадрида, Сампдорије, Роме, Наполија и других.

Селектор репрезентације Југославије био је укупно четири пута.

Његово име носи спортски центар фудбалског клуба Војводина у Новом Саду, где ће на дан сахране бити одржана комеморација.

Жал за великим Вујкетом…

Председник Фудбалског савеза Србије Томислав Караџић рекао је да је смрт Вујадина Бошкова велики губитак за све који су га волели и поштовали.

Vujadin-Boskov.jpg

„Одлази један од најбољих и највећих представника нашег фудбала свих времена. Цео живот је посветио подизању угледа нашег фудбала, зато његов одлазак значи велики губитак за све нас који смо га волели, уважавали и поштовали“, рекао је Караџић.

Председник Црвене звезде Драган Џајић истакао је да је Бошков био велики фудбалски ауторитет.

„Вујке је био велики фудбалски ауторитет, сјајан човек и стручњак. Био је и велики мотиватор, умео је да психолоки припреми екипу. Остварио се у фудбалу на свим пољима и мислим да је заиста много учинио за југословенски и српски фудбал“, рекао је Џајић.

Вршилац дужности селектора репрезентације Србије Љубинко Друловић рекао је да је Бошков много дао фудбалу.

„Бошков је много дао за фудбал и стварно је тужно када нас напусти један такав човек. Он је на најбољи начин представљао Србију у целом свету. Био је велико фудбалско име. Такав је живот, стварно ми је жао…“, рекао је Друловић.

Тренер Сампдорије Синиша Михајловић изјавио је да је ожалошћен због смрти Вујадина Бошкова, који му је, како је рекао „био као отац“.

„Био ми је као отац. Био је учитељ, пример, на плану фудбала, али и на људском плану, једна од оних особа које никада не бисте желели да изгубите, а када оду остављају празнину које је немогуће попунити“, рекао је Михајловић у изјави објављеној на сајту тог фудбалског клуба.

Vujadin-Boskov.jpg

Франческо Тоти, капитен и икона Рома, бираним речима је говорио о Бошкову на свом личном сајту.

„Данас је отишао један од најважнијих чланова наше фудбалске породице. Вујадин Бошков је био велики човек, способан, победник, који је имао редак дар, природан и интелигентан смисао за хумор. И даље се сећам дана када сам дебитовао, а он седео на клупи. Како то да заборавим? Хвала Мистер, што сте ми дали ту шансу, јединствену шансу какви сте и Ви били. Сигуран сам да ћете из раја наставити да гледате фудбал, са Вашом препознатљивом иронијом и осмехом, очима великог фудбалског господара“, написао је Тоти.

Италијански медији о смрти Вујадина Бошкова

Водећи италијански медији пренели су вест о смрти Вујадина Бошкова, подсећајући да је некадашњи селектор репрезентације Југославије са Сампдоријом освојио италијанско првенство 1991. године.

Vujadin-Boskov.jpg

„Збогом Вујадину Бошкову“, „фудбалски свет жали због смрти Бошкова“, „велики тренер преминуо“, „био је вољен“, пренели су италијанска државна телевизија РАИ, водећи листови „Коријере дела сера“ и „Република“, и бројни спортски сајтови.

„Љубитељи фудбала памте га као творца велике Сампдорије са којом је освојио скудето 1991, али и због афоризама, попут оног ‘фаул је кад судија звижди'“, пренео је „Тутоспорт“.

„Био је више од тренера. Са својим словенским изговором италијанског захваљујући којем је постао права икона, поред заслуга које је имао у фудбалу – недостајаће многима“, оценио је „Коријере дела сера“.

Leave a Reply