Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Атанасије и умировљени владика захумско-херцеговачки Атанасије служили су Свету архијерејску литургију у цркви Светог Петра и Павла у Босанском Грахову и парастос Гаврилу Принципу, његовим родитељима и Србима страдалим у Првом свјетском рату.

На данашњи дан прије 96 година умро је Гаврило Принцип, чији је атентат на аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда у Сарајеву, Бечу послужио као изговор за војну инвазију на Србију.Умировљени владика Атанасије поручио је да је Гаврило Принцип стао испред тиранина, баш као и библијски Давид испред много јачег Голијата.

Он је рекао да српски народ треба да буде народ пажње и да је Грахово јуначко, али и свето хришћанско мјесто.

„Није добро да се хвалимо страдањима, то види Бог, али, с друге стране, треба да из тога извучемо неку лекцију“, нагласио је умировљени владика Атанасије.

Парастос Гаврилу Принципу, његовим родитељима и Србима страдалим у Првом свјетском рату, те свештеницима Милану и Илији Билбији служен је на градском гробљу у Мраморју.

Литургији и парастосу присуствовали су свештенство Епархије бихаћко-петровачке, изасланик предсједника Републике Српске Душко Четковић, директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, те представници општинске власти у Босанском Грахову и Дрвару и многобројни вјерници.

Парастос је служен у оквиру обиљежавања 100 година од почетка Првог свјетског рата.

Принцип је рођен је у јулу 1894. године у околини Грахова. Његово здравље од најранијег дјетињства било је нарушено и боловао је од туберкулозе.

У Сарајеву је похађао Трговачку школу, а потом и гимназију из које је избачен пошто је откривено да је члан једне антиаустријске организације.

Због атентата на Франца Фердинанда пред суд је 12. октобра 1914. године изведено 25 младих људи.

Од шест атентатора пет је било млађих од 21 године, што их је, према тадашњем закону, чинило малољетним.

Осуђени су 29. октобра на дугогодишње затворске казне и смрт вјешањем. Гаврило, који је био малољетан, осуђен је на 20 година затвора.

Казну је прво издржавао у Сарајеву, а потом у Терезину, у данашњој Чешкој.

На зиду ћелије у Терезину Принцип је написао: „Наше ће сјени лутати по Бечу, ходати по двору, плашити господу…“.

Гаврило Принцип умро је 28. априла 1918. године, само неколико мјесеци пред распад Аустро-Угарске.

Државне власти Краљевине СХС пренијеле су 1921. године тијела атентатора у Сарајево, гдје су сахрањени у заједничку гробницу, капелу видовданских хероја.

Мост у Сарајеву, недалеко од мјеста атентата, добио је 1918. године спомен- плочу и назив по Гаврилу Принципу.

Власти Федерације БиХ, које овај чин не сматрају историјским, промијенила су назив моста у Латинска ћуприја, а плочу уклониле.

Родна кућа Гаврила Принципа, запаљена је у Другом свјетском рату, а обновљена 1964. године као музеј који је чувао успомену на јунака са Тромеђе, све до рата 1992-95. године, када је поново запаљена.

Ауто, Гаврилов пиштољ и окрвављена униформа Франца Фердинанда налазе се у Војноисторијском музеју у Бечу. Метак који је убио Фердинанда изложен је у чешком граду Конопиште.

 

Leave a Reply