САД су данас увеле санкције за седам руских званичника и 17 фирми из најужег круга предсједника Владимира Путина, док су чланице ЕУ постигле прелиминарни споразум о санкцијама за још 15 Руса, саопштили су Бијела кућа и дипломате ЕУ.

Бијела кућа је навела да је увела санкције особама и фирмама из најужег круга предсједника Путина због „провокативних поступака“ Русије у Украјини, пренио је АФП.

Вашингтон ће пооштрити и услове за добијање лиценци за извоз у Русију одређених високотехнолошких производа који би могли бити употребљени у војне сврхе, навела је Бијела кућа.

Владе чланица ЕУ постигле су данас прелиминарни споразум о замрзавању имовине и забрани издавања виза за још 15 Руса, у оквиру проширења санкција Русији због њених поступака у Украјини, рекле су за Ројтерс неименоване дипломате.

Имена која ће бити додата на листу неће бити објављена док сутра не изађу у службеном гласнику ЕУ.

 

РУСИЈА: САНКЦИЈЕ БЕЗ ПОСЉЕДИЦА

Главни економски савјетник Владимира Путина каже да нове америчке санкције уведене руским званичницима и компанијама неће много утицати на привреду Русије. Савјетник руског председника Андреј Белусов оцијенио је да ће санкције само ојачати одлучност Кремља и његових савезника.

„Што нам више санкција уводе, то ће елита бити јача. Вјероватно ће бити неких посљедица по економију, али оне неће имати озбиљан утицај на опративном, годишњем нивоу“, рекао је Белусов.

Према његовом мишљењу, нове санкције не пружају довољно основа за промјену буџетских правила Русије која ограничавају јавну потрошњу, пренио је Ројтерс

Leave a Reply