За прави попис српских жртава требало би користити методе „Јад Вашема“… Усташама и комунистима није одговарало да се знају прави подаци о злочину

„Није састављен списак стратишта, односно атлас геноцида“, каже вршилац дужности директора Музеја жртава геноцида Вељко Ђурић и оцјењује да он никада и неће бити урађен.
Вршилац дужности директора Музеја жртва геноцида Вељко Марић истиче да ни усташама ни комунистичким властима није одговарало да се утврди тачан број жртава у концентрационом логору „Јасеновац“, као и да српска политичка елита сноси вишедеценијску одговорност за неорганизованост у погледу пописа српских жртава у НДХ и Јасеновцу.
„Усташама у Независној Држави Хрватској било је стало до тога да у својој држави ријеше српско питање по идеји доглавника Мила Будака, исказаној 31. маја 1941. године на једном збору код Госпића: трећину побити, трећину прекрстити, а трећину протерати у Србију. Та држава је у том смислу формирала систем концентрационих логора, од којих је онај код Госпића и на Велебиту представљао путоказ. Када су италијански официри видјели то зло, логор „Јадовно“ је затворен. Усташе су средином августа „отвориле“ нови комплекс код Јасеновца и он је „радио“ све до 22. априла 1945″, каже Марић
„Иза усташа, додаје он,  није остало много документације о логорима, па тако нема основне архивске грађе за истраживање броја заточеника и страдалника. Ни комунистичкој власти није ишло у прилог да рашчисти чињенице – како о злочинцима, тако ни о жртвама, јер би то урушило победу у рату и спречило нову политику „братства и јединства“.

Осим безброј изречених тврдњи о „броју“ убијених, тај податак је немогуће утврдити због више разлога.
У међувремену Музеј жртава геноцида поднио је надлежном министарству приједлог Закона о Меморијалном комплексу „Старо Сајмиште“, сматрајући да ту треба направити српски „Јад Вашем“, који би чинили Музеј, Архив, Библиотека, Институт за истраживање геноцида. Познајући политичке прилике у Србији, бојим се да ће се овај посао покренути у догледној будућности.

Тај комплекс би могао да има првенство, јер је у матици српског народа, то јест у Србији…
„Уосталом, парадигма је следећи случај: на отварању споменика у Јасеновцу 1966. године Стево Крајачић (народни херој и у то доба предсједник Сабора СР Хрватске) казао је Србима да су способни само као свињари, закључивши да су их – мало побили. На те речи ниједан српски политичар није реаговао!, закључује Марић.

Leave a Reply