Владајућа ВМРО-ДПМНЕ партија прогласила победу и на председничким и на парламентарним изборима у Македонији.

  • 7.45 – Централна изборна комисија објавила је на својој интернет страници да после пребројаних 91,7 одсто гласова ВМРО-ДПМНЕ води са 43,2 одсто, док СДСМ има 24,9 одсто, пренео је АП.

Према подацима ВМРО-ДПМНЕ, на ванредним парламентарним изборима победила је њихова коалиција „За бољу Македонију“ која је освојила 316.000 гласова, а Социјалдемократски савез Македоније (СДСМ) освојио је 188.000 гласова, на основу 66 одсто пребројаних гласова.

Када је реч о председничким изборима, кандидат коалиције ВМРО-ДПМНЕ и актуелни шеф државе Ђорђе Иванов освојио је 377.000 гласова, а председнички кандидат СДСМ Стево Пендаровски 278.000 гласова у другом кругу избора.

„Наша домовина је у сигурним рукама. Никола Груевски остаје премијер, а могу да кажем и да Ђорђе Иванов остаје председник“, саопштио је званичник партије Влатко Ђорчев.

Лидер опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) Зоран Заев рекао је да су грађани Македоније преварени и да су избори покрадени.

Заев је позвао на организацију нових избора и оптужио власт за „масовну куповину гласова, у присуству и уз помоћ полиције“. Затражио је да техничка влада организује нове изборе.

Међутим, изборна комисија је навела је да су избори одржани у складу са законом и да су забележене само мање неправилности.

У Македонији су истовремено одржани други круг председничких избора и ванредни парламентарни избори. Више од 1,7 милиона Македонаца с правом гласа могло је то право да искористи на 3.480 бирачких места.

Leave a Reply