SHARE

На зид ћутања наишао је када је покушао да контактира ФБИ. Покушао да обавести амерички Национални одбор за безбедност саобраћаја, али досад му нико није одговорио.

Пронашао сам малезијски авион, сигуран је искусни пилот Мајкл Хобел (60). “Боинг 777”, компаније “Малезија ерлајнз” нестао је 8. марта са 239 путника и чланова посаде.

Пилот из Њујорка је, у интервјуу за локалну телевизију ЊИВБ открио да је интензивно трагао за авионом путем “ТомНода”, веб странице која је недуго након нестанка авиона отворила посебан сервис на којем обични корисници интернета могу да претражују сателитске снимке и забележе било шта што им се чини сумњивим. “ТомНод” је обећао да ће локације које су највише означене послати истражитељима како би им олакшали посао у потрази за авионом.

Пилот Мајкл Хобел тврди да је нашао авион
Пилот Мајкл Хобел тврди да је нашао авион

Пилот Хобел, тврди, шокирао се када је уочио летелицу у једном комаду како лежи на дну мора близу североисточне малезијске обале, западно од Тајланда. Напомиње да је упоредио димензије објекта који је уочио са спецификацијама самог “боинга 777” те је утврдио да су идентичне.

‘Нисам могао да дођем себи, једноставно нисам веровао да ћу наићи на ово’, рекао је Хобел, показујући репортеру ЊИВБ-а слику коју је нашао на “ТомНоду”. Новинар га је питао постоји ли могућност да је реч о морском псу, на што му је пилот узвратио: ‘То би онда био морски пас од 64 метра.’

“ТомНод”, осим што корисницима нуди могућност да означе локацију за коју верују да би могла дати одговор на питање где је авион, људима нуди и опцију да дају коментар на већ постављене ознаке, односно да изразе слагање или неслагање с вероватноћом да означено место уистину крије нешто што би могло бити од помоћи истражитељима. Хобел каже да досад није добио ниједан негативан коментар.

Додаје да се у потрагу путем “ТомНода” дао из алтруистичких побуда, а о свему је покушао да обавести амерички Национални одбор за безбедност саобраћаја (НТСБ), односно агенцију која се бави, између осталог, и истрагама авионских несрећа. Ипак, досад му нико није одговорио. На зид ћутања наишао је, каже, и када је покушао да контактира ФБИ.

У међувремену, роботска подморница “Блуефин 21” претражила је комплетно подручје око места где је прије неколико недеља у више наврата забележен сигнал сличан ономе којег одашиље црна кутија. Претрага сада улази у нову фазу, која ће се концентрирати на чешљање дна Индијског океана.

Аустралијска компанија “ГеоРесонанце”, која се бави геофизичким истраживањем мора, посебном је опремом на дну Бенгалског залива уочила одређене аномалије које би могле упућивати да је малезијски “боинг” завршио управо онде, односно готово 5.000 километара од локације на којој се протеклих недеља трагало за авионом.

SHARE

Оставите одговор