Предсједник СНСД-а Милорад Додик потврдио је гостујући у нашој емисији „Индиректно“ да ће на наредним изборима бити кандидат за предсједника Републике Срспке.

Лидер СДС-а Младен Босић рекао је да ће тек у сриједу бити потписан Коалициони договор опозиционих странака, тзв. Савеза за промјене након чега би се требало знати ко ће бити њихов кандидат за функцију предсједника Српске и члана Предсједништва Босне и Херцеговине.
Додик и Босић размијенили су мишљења о актуелном питању пребивалишта и боравишта и другим питањима.
Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је да је питање пребивалишта политичко питање од велике важности у Босни и Херцеговини. Изјавио је да ће се одлука Владе о провјери тачности података приликом пријаве пребивалишта у пракси примјењивати, док се не донесе Закон на нивоу Босне и Херцеговине. Подсјетио је да је 2002. године на инсистирање Међународне заједнице та надлежност пренесена на ниво БиХ, а да је до тада примјењиван закон РС који је важио у Републици Српској.

За предсједника СДС-а Младена Босића то питање је једноставно. Каже да је власт дужна да штити интересе оних које представља, као и то да спријечи манипулације и намјеру да се инжињерингом повећа број Бошњака за гласање у Републици Српској.

Додик је напоменуо да су бошњачке партије у Сребреници са коалицијом 1. март потписале заједничку платформу, а да је Босић седам дана касније потписао декларацију са тим истим партијама у Сарајеву.

Лидер СДС-а Младен Босић рекао је да његова странка подржава одлуку Владе Републике Српске о пребивалишту и да би исто тако подржали закон када би се нашао у Народној скупштини Републике Српске.
Говорећи о спровођењу одлуке Сејдић-Финци предсједник СНСД-а и Републике Српске рекао је да је његов став да Република Српска не би требало да мијења већ раније заузети став, а то је да ће то питање бити ријешено тек када се договоре странке у Федерацији.

Емисију „Индиректно“ можете погледати у цјелости:

Leave a Reply