Немачки министар унутрашњих послова Томас де Мезијер најавио је да ће Србија, Босна и Македонија бити проглашене сигурним земљама, што ће омогућити бржи повратак азиланата из Немачке у те земље њиховог порекла.

Немачка влада ће у среду одлучивати о нацрту закона којим ће Србија, Македнија и Босна и Херцеговина бити дефинисане као сигурне земље, рекао је Томас де Мезијер Евангелистичкој новинској агенцији ЕПД у Берлину.

Отворено је, међутим, питање да ли ће листа такозваних сигурних земаља бити проширена и стављањем Албаније и Црне Горе у ту категорију, пошто су се социјалдемократе, коалициони партнери де Мезијерових демохришћана, побунили против такве идеје.

У коалиционом уговору између демохришћана, канцелара Ангеле Меркел и социјалдемократа вицеканцелара Зигмара Габријела договорено је, како подсећају медији, да се само те три балканске државе – Србија, Босна и Херцеговина и Македонија – прогласе сигурним земљама, што ће значити да ће се захтеви за азил и жалбе грађана из тих земаља моћи обрађивати у року од једне седмице и по правилу одбијати им се статус азиланта.

Када је, међутим, реч о Албанији, коју би демохришћани, али не и социјалдемократе, желели на листи сигурних земаља, де Мезијер је рекао да је Француска управо то урадила.

Када је Француска прогласила Албанију сигурном земљом, тамо је, према де Мезијеру, дошло до смањења, а у Немачкој до повећавања броја азиланата.

Организације за заштиту избеглица и људских права, критикују, међутим, план за проширење листе такозваних сигурниих земаља и указују на дискриминацију Рома у балканским земљама.

Де Мезијер је, бранећи свој став, за ЕПД изјавио да је Србија кандидат за Европску унију (ЕУ), а том статусу теже и Албанија и Босна и да се „у случају тих земаља мора очекивати да се оне добро односе према својим сопственим грађанима“.

Немачки министар је најавио да ће убудуће азиланти три месеца после добијања статуса азиланта имати право на приступ тржишту рада, док су до сада морали да чекају годину дана по стицању азилантског статуса.

Овај закон о проширењу листе такозваних сигурних земаља ступиће на снагу када га буду усвојили Бундестаг и Бундесрат, а у њему је планирана и промена регулативе о олакшаном приступу азиланата тржишту рада.

У коалиционом уговору демохришћана и социјалдемократа се каже да ова немачка влада жели сада да то реши на најобјективнији могући начин – односно да западнобалканске земље – БиХ, Македонију и Србију – у смислу члана 29а Закона о азилантима прогласи сигурним земаљама, „како би се безизгледни захтеви за азил грађана тих земаља брже обрадили и њихов боравак у Немачкој брже окончао“.

Влада у Берлину, како произилази из нацрта коалиционог договора, такође жели да се ангажује код влада тих западнобалканских земаља и Комисије ЕУ за брже и одрживе кораке за побољшање животне ситуације на лицу места.

Проблем лажних азиланата, који су у Немачку хрлили због социјалних привилегија и новца, претио је пре пар година да угрози безвизни режим Србије са ЕУ.

Leave a Reply