Три украјинска специјалца су заробљена у синоћној акцији у Доњецком региону. Непознати нападачи се повукли са контролног пункта код Соледара. ОЕБС шаље тим у Славјанск да тражи ослобађање војних посматрача. Барак Обама истиче да свијет мора да се уједини око санкција Русији.

Народне оружане јединице у региону Доњецка заробиле су три припадника специјалне јединице Украјинске службе безбједности који су дошли из Кијева, преноси „Раша тудеј“.

Представници оружане формације самопроглашене „Народне Републике Доњецк“ рекли су новинарима да су приведени специјалци имали задатак да спроводе извиђање и отму Игора Безлера, лидера доњецких снага за самоодбрану, преноси Итартас.

Специјалци, који се тренутно налазе у Славјанску, биће или размијењени за заробљене припаднике доњецких снага за самоодбрану и потом одведени у Кијев, или ће бити задржани док се ситуација не разјасни. У Доњецком региону јуче је била борба за пунктове.

Снаге самоодбране успјеле су да одбију напад јединица које су стигли хеликоптерима до контролног пункта проруских активиста у граду Соледар у региону Доњецк на истоку Украјине, преноси „Раша тудеј“.

Информације о жртвама и повријеђенима су противречне. Према првим извјештајима, бар један бранилац пункта је погинуо, док је по другом, један нападач настрадао.

Соледар је удаљен око 30 километара југоисточно од Славјанска и у њему се налази велико складиште оружја, за које званичници кажу да је застарело, али га има у великим количинама.

Тим преговарача ОЕБС-а упутио се у Славјанск, у источној Украјини, да покуша да издејствује ослобађање раније осам раније заробљених међународних војних посматрача.

Проруски побуњеници на истоку Украјине, који су у петак отели групу међународних посматрача оптужујући их да су шпијуни НАТО, изјавили су јуче да би посматрачи могли да буду ослобођени ако би били размијењени за проруске активисте који се налазе у украјинским затворима.

Вјачеслав Пономарјов, самопроглашени градоначелник Славјанска, рекао је да ће са делегацијом преговарати о пуштању заробљеника. Он је раније рекао да је ријеч о официрима из држава чланица НАТО.

„Пошто смо код њих пронашли мапе које садрже информације о локацији наших контролних пунктова, стекли смо утисак да су они официри у својеврсној шпијунској мисији“, рекао је Пономарјов за АП.

Leave a Reply