Група младих из Србије и Хрватске протестовала је у Вуковару због напада хрватских навијача на кафић, чији су власници вуковарски Срби.

Протест на Тргу Фрање Туђмана у Вуковару организовала је синоћ група младих из Хрватске и Србије, окупљених на тренингу прекограничне сарадње који организују Иницијатива младих за људска права из Загреба и Београда, преноси Танјуг.

Млади из осам пограничних општина (Суботица, Шид, Бачка Паланка, Апатин, Осијек, Вуковар, Пакрац и Славонски Брод) поручили су да се етнички мотивисаном насиљу мора стати на пут, саопштила је Иницијатива младих.

Група је носила транспаренте исписане латиничним и ћириличним писмом на којима је писало: „Вуковар мира“, „Вуковар једнакости“, „Вуковар слободе“, „Вуковар љубави“.

Истичу да насиље не може да буде решење никаквог проблема и да се употребом силе само додатно продубљује етничка дистанца између две заједнице.

Представник Иницијативе младих за људска права у Загребу Бојан Флиглер осудио је насиље и истакао важност промовисања другачијих вредности међу младима, вредности попут мира и толеранције.

Акција младих из општина у пограничним регионима Србије и Хрватске подстакнута је инцидентом који се јуче десио у једном кафићу у Вуковару.

У нападу навијача хрватских кошаркашких тимова који су се враћали из Београда са утакмица одиграних претходних дана између Црвене звезде и Цибоне, односно Партизана и Цедевите, повређено је више особа српске националности, наводи се у саопштењу.

Један од организатора акције Лео Тот из Вуковара каже да се овакви инциденти често дешавају у његовом граду, али да је данас имао потребу да реагује због тога што су чињенице о догађају погрешно пренете у медијима.

Представник Иницијативе младих за људска права из Београда Ђорђе Бојовић поручио је да млади из Србије морају да знају шта се током 90-их догодило у Вуковару, да посете Овчару и Болницу, да инсистирају на покретању питања одговорности Београда за тренутну ситуацију у Вуковару.

Leave a Reply