Насловна Република Српска Доња Градина снажно обиљежила историју српског народа

Доња Градина снажно обиљежила историју српског народа

0

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић изјавио је данас у Доњој Градини да, нажалост, постоји дуг историјски континуитет страдања српског народа на овим просторима из генерације у генерацију.

„Данас обиљежавамо Дан сјећања на жртве веома мрачног и тешког периода у нашој историји и догађаје које можемо тешко схватити, али најгоре што данас може да се деси јесте да заборавимо“, рекао је Радојичић новинарима након комеморативног скупа у Спомен-подручју „Доња Градина“.

Он је напоменуо да се свака генерација на овим подручјима кроз историју суочава са ратом и подсјетио на друга страшна страдања српског народа у прошлим вијековима у Крајини и БиХ у периоду турске окупације и Првог свјетског рата.

Радојичић је из Доње Градине поручио да на нашој генерацији остаје обавеза да чинимо све да се такве ствари више никада и нигђе не понове.

 

ЦВИЈАНОВИЋ: ДОЊА ГРАДИНА СНАЖНО ОБИЉЕЖИЛА ИСТОРИЈУ СРПСКОГ НАРОДА

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да је Доња Градина мјесто које се не смије заборавити и које је снажно обиљежило историју српског народа.

„Дан којим обиљежавамо огромно страдање изненада овђе постаје и дан када се слави живот и празник живота“, рекла је Цвијановићева након комеморативног скупа свим невино страдалим жртвама концентрационог логора Јасеновац и његовог стратиша Доња Градина.

Она је нагласила да је јако важно да се Спомен-подручје „Доња Градина“ у будућем периоду уреди на начин који ће одражавати праву величину тог мјеста и страдање које се ту десило, али и величину живота и слободе која се рађала након туге.

„У разговору са нашим пријатељима из Израела и `Јад Вашема` тражили смо начин на који да осмислимо и концептом прикажемо све оно што се дешавало на овим просторима“, навела је Цвијановићева и изразила очекивање да ће Спомен-подручје „Доња Градина“ добити један такав комплекс.

ДАН СЈЕЋАЊА НА ЖРТВЕ УСТАШКОГ ЗЛОЧИНА ГЕНОЦИДА

   На гробном пољу „Храстови“ у Спомен-подручју Доња Градина, данас је служен парастос за жртве усташког злочина геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.     За покој душа невино страдалих жртава усташког злочина из православног народа молитву је говорио Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем, док је молитву на јеврејском језику „Калиш“ упутио рабин Исак Асијел.

Молитву за све страдале Роме говорио је предсједник Свјетског парламента Рома Драгољуб Ацковић. Након парастоса, обратио се предсједник РС, Милорад Додик, који је рекао да се жртве усташког злочина не смију заборавити.

Парастосу и помену у Доњој Градини присустовали су премијерка, Жељка Цвијановић и предсједник Парламента, Игор Радојичић, домаће и међународне делегације, преживјели логораши, потомци жртава Јасеновца, представници вјерских, културних, политичких и других институција и организација из Српске и окружења.

Претходно су бројне делегације положиле вијенце као знак сјећања на жртве усташког злочина на гробном пољу „Тополе“.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version