За 46 Срба мјештана Чардака код Дервенте, од којих је већина звјерски убијена на Васкрс прије 22 године, сутра ће бити служен парастос и положено цвијеће на мјесту гдје је 1992. године била масовна гробница.

Припадници регуларне војске Хрватске потпомогнути паравојним хрватско-бошњачким јединицама из Дервенте упали су 26. априла 1992. године у српске куће у Чардаку и починили стравичан злочин над мушкарцима, женама и дјецом. Тог дана нестале су цијеле породице Живковић и Лазаревић.

Велики број оних, који нису успјели да се спасу, заробљен је и одведен у логоре у војном складишту Рабић и бившем Дому ЈНА у Дервенти, у којима су излагани најсуровијим облицима тортуре.

Бивши логораши причали су да су прво раздвојили дјецу и жене од одраслих мушкараца, да су жене касније пустили, али су их силовали и малтретирали, док су мушкарци данима били затворени у овим логорима.

На мјесту масовне гробница у коју су на почетку рата била бачена тијела 12-оро убијених, прије двије године изграђен је и освештан спомен-комплекс Србима цивилним жртвама рата са подручја дервентске општине.

За злочин који је почињен над српским цивилима дервентског насеља Чардак још нико није кажњен. Злочин на Чардаку је послије Сијековца највећи који је почињен у Посавини.

Мјештани Чардака посебно су огорчени што још нико није одговарао за „крвави васкршњи пир“, који су извеле јединице 103 ХВО бригаде, Ријечке и Сисачке бригаде, те припадници локалне паравојне хрватско-муслиманских јединица.

Због злочина над Србима ухапшеним на Чардаку у САД је ухапшена Азра Башић. Бивши логораши на терет јој стављају да је заклала Благоја Ђураша из Чардака, а затим их натјерала да лижу његову крв.

Судски поступак за злочине над заробљенима Србима са овог подручја води се и против Нихада Хамзића званог „Фриц“ и браће Дервиша и Есада Чавалића, док је Ивица Врдољак правоснажно осуђен на пет година затвора.

Leave a Reply