Главна изградња копненог дела „Јужног тока“ у Бугарској и Србији почеће на лето ове године, наводи „Гаспром“. Руска компанија саопштава да ће пројекат бити реализован строго по плану.

Само „Јужни ток“ може Европи дати реалне додатне гаранције енергетске сигурности, рекао је шеф „Гаспрома“ Алексеј Милер на седници управног одбора компаније.

На седници, током разматрања изградње тог гасовода, истакнуто је да ће пројекат „Јужни ток“ бити реализован строго по плану, саопштио је „Гаспром“, а пренео Итартас.

У Бугарској ће у најскорије време бити закључен споразум за набавку опреме и материјала, грађевинско-монтажне радове, обуку кадрова и пуштање у рад линије гасовода, наводи се у саопштењу. У Србији се обављају исти радови, прецизира се у саопштењу „Гаспрома“, преноси Танјуг.

У Мађарској се настављају пројектни и истраживачки радови и спроводе се процедуре за просторно планирање и процене утицаја на животну средину. У Словенији се такође обављају радови на просторном планирању и утицају на животну средину, а до почетка лета ће бити објављен конкурс за пројектовање словеначке линије гасовода.

У Хрватској се настављају припреме споразума акционара заједничке пројектантске компаније и усаглашавање споразума и техничких спецификација за израду пројектне документације.

У Македонији се наставља се израда инвестиционог плана изградње огранка гасовода.

Са свим тим земљама потписани су међудржавни уговори о реализацији пројекта, подсећа се у саопштењу Гаспрома.

На иницијативу аустријске стране, „Гаспром“ је почео да разматра могућност изградње прикључка гасовода у Аустрији, паралелно са пословима на изградњи гасовода који се воде на територији Словеније.

Пуним замахом се обављају припреме за полагање морског дела гасовода Јужни ток. Компаније које су победиле на конкурсу интензивно раде на повећању производње цеви за прву линију гасовода.

Потписани су уговори за изградњу техничких објеката на обалама Русије и Бугарске за све четири линије. Већ у мају ове године почеће радовина на руској обали, а у јулу на бугарској. На јесен ће почети постављање цеви на морском делу, прецизира се у саопштењу Гаспрома.

„Јужни ток“ ће, наводи Итартас, омогућити земљама Европе да избегне транзитне ризике везане са транспорт гаса преко територије Украјине.

Ostavi poruku