САД и друге чланице групе Г7 саопштиле да ће због украјинске кризе Русији увести нове санкције. Међународни војни посматрачи приведени у Славјанску. Вође самопроглашене Народне Репубилке Доњецк најављују референдум.

  • 18.25 – Министарство одбране Русије демантовало да су руски авиони улазили у ваздушни простор Украјине. Tо је потврдио и вршилац дужности украјинског министра одбране Михаил Ковал, јавља Фонет.
  • 16.15 – Русија предузима све могуће кораке ради ослобођања војних посматрача из неких држава ОЕБС-а, саопштавају руски званичници, преноси Итартас.
  • 15.45 – Референдум о независности региона Доњецк на истоку Украјине биће одржан 11. маја, изјавио је Денис Пушиљин, вођа самопроглашене Народне Републике Доњецк, јавља Бета.
  • 11.00 – Око 150 америчких војника стигло у Литванију, због растућих тензија око Русије и Украјине, преноси АФП.
  • 10.25 – Русија ће предузети све кораке да буду ослобођени војни посматрачи у Славјанску, каже руски изасланик у ОЕБС-у, јавља Ројтерс.

У заједничком саопштењу Г7, које је Бела кућа објавила ноћас, наводи се да ће санкције Русији бити хитно уведене, и да ће се, уколико Русија настави са агресивним акцијама, наставити са припремама ширих санкција које ће погодити кључне секторе економије те земље, јавља АФП, преноси Бета.

Неименовани амерички званичник рекао је да ће свака земља сама донети одлуку коју ће врсту санкција увести Русији, да ће оне бити усклађене и комплементарне, али да није сигурно да ће бити идентичне.

„Америчке санкције могле би да буду уведене од понедељка“, рекао је он.

Саопштење Беле куће објављено је после јучерашњег телефонског разговора лидера САД, Француске, Немачке, Велике Британије и Италије, Барака Обаме, Франсоа Оланда, Ангеле Меркел, Дејвида Камерона и Матеа Ренција.

У саопштењу француског председништва објављеном после разговора, наведено је да су лидери Г7 поново апеловали на спровођење демократског процеса у Украјини, оценивши да је „неопходно“ да се у тој земљи одрже председнички избори 25. маја, како би Украјинци слободно и транспарентно одлучили о својој будућности.

У Украјини је и даље напето. Пентагон је јуче саопштио да су руски борбени авиони више пута улазили у украјински ваздушни простор. Амерички званичници нису навели где су руски авиони повредили ваздушни простор Украјине, нити о којем је типу авиона реч. Пентагон сматра да је циљ ових инцидената био тестирање украјинских радара, и демонстрација силе.

Међутим, Министарство одбране Русије демантовало је информацију америчког Пентагона да су руски војни авиони више пута улазили у ваздушни простор Украјине, а то је нешто касније потврдио и вршилац дужности украјинског министра одбране Михаил Ковал.

„Ми нисмо регистровали никакво нарушавање ваздушних граница са нашим суседима, укључујући и са Украјином“, наводи се усаопштењу руског Министарства одбране

Иначе, Украјинска војска је вратила контролу над војним аеродромом у Краматорску.

Проруске снаге притвориле су тим војних посматрача који је путовао у источној Украјини са представницима Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), пренео је АП синоцњу изјаву једног локалног званичника.

Тим је заустављен у источном граду Славјанску, према Стели Корошевој, портпаролки самопрокламованог градоначелника. Она је рекла да је група поседовала „сумњив материјал“ и додала да они нису повређени и да ће бити пуштени након даље истраге.

ОЕБС је објавио на Твитеру да је са тимом који предводе Немци изгубио комуникацију, али да су сви припадници посматрачког тима ОЕБС безбедни.

Због све затегнутијих односа Москве и Запада, агенција „Стандард енд Пурс“ је смањила кредитни рејтинг Русије.

У међувремену је вођа самопроглашене Народне Републике Доњецк Денис Пушиљин најавио да ће референдум о независности тог региона на истоку Украјине бити одржан 11. маја.

Пушиљин је новинарима у седишту регионале самоуправе коју су 6. априла заузели проруски демонстранти, рекао да ће на референдуму бити постављено питање: „Да ли одобравате проглашење независности Народне Републике Доњецк“.

Према његовим речима, после тог референдума које власти у Кијеву И међународна заједница сматају нелегалним, биће одржани „слободни избори на којима ће се одлучити ко ће владати том републиком“.

На питање о свом ставу према украјинским снагама безбедности у Доњецку, Пушиљин је одговорио да је то „компликовано“.

„Део сарађује с нама, а део то одбија“, истакао је он.

Ostavi poruku