СПС на седници Главног одбора прихватио понуду Александра Вучића за учешће у новој влади. Уочи седнице председник СПС-а Ивица Дачић потврдио је да ће у новом кабинету у Немањиној преузети улогу министра спољних послова, док ће Александар Антић бити на челу Министарства енергетике и рударства.

Још увек се, међутим, не зна хоће ли Живанко Радованчев моћи да преузме улогу министра пољопривреде и животне средине, због обавеза у приватном предузећу у којем је запослен, јавља репортер РТС-а из централе социјалиста.

Те информације стигле су пошто је Ивица Дачић данас у седишту странке разговарао са Живанком Радованчевом.

Уколико Радованчев не буде могао да прихвати министарстко место, Ивица Дачић је рекао да ће мандатар за састав Владе Александар Вучић одредити новог кандидата.

„Уколико не могу да се разјасне те ствари биће предложен други кандидат и не инсистирамо да буде из СПС-а. Овај човек се показао као успешан руководилац једне стране компаније више деценија“”, рекао је Дачић.

Када је реч о министру културе и информисања у претходној влади Ивану Тасовцу, кога је СПС предложиo као стручњака и нестраначку личност у реконструкцији владе, Дачић није могао да прецизира да ли ће он и даље остати на тој функцији.

„Тасовац је био на неким квотатма о којима се тада разговарало, данас се не разговара на такав начин, нити тражимо да имамо одређене квоте“, рекао је Дачић.

Истакао је да неће бити потписивања коалиционог споразума, јер је учешће СПС-а у влади производ међусобног поверења, а не уговорних обавеза.

Према Дачићевим речима, СПС је добро сарађивао у претходној влади са напредњацима, а за Србију је добро да СПС и странка у коалицји прихвате предлог мандатара за формирање владајуће коалиције, иако за то није неопходно учешће других политичких странака.

““Што се мене тиче као министра спољних послова, после шест година посла на месту министра унутрашњих послова сматрам да је потребна промена и сигуран сам да спољна политика Србије треба да буде у функцији јачања наше међународне позиције, наставка онога што смо добро радили, а то је да смо поправили слику у међународној заједници”“, рекао је Дачић.

Нагласио је да то може да доведе до тога да се на бољи и јачи начин штите национални и државни интереси.

„“Сматрамо да је тај његов (Вучићев) позив у складу са потребама да Србија не пропусти ту шансу за развој и да је самим тим потребно да постоји што шири консензус око најважнијих циљева које треба постићи”“, рекао је Дачић.

То су, прецизирао је, покушај да се зауставли економски суноврат земље, да у будућности Србија може да створи услове за економски развој, наставак политике европских интеграција и добра сарадња са Кином, Русијом и другим земљама у свету, али и са суседима због важности регионалне стабилности.

Ostavi poruku