Posle Lepe Brene po volji Udruženja hrvatskih branitelja Domovinskog rata nije ni Rade Šerbedžija.

Na glumca se obrušio Mladen Pavković, predsednik organizacije, zbog intervjua objavljenog 22. marta u Glasu Slavonije, u kojem umetnik kritikuje tamošnji nacionalistički obojene političare.

– Najveći problem u Hrvatskoj je što nema dostojanstva kod mnogih ljudi koji se bave politikom. Svi jedni druge gledaju kao ideološke protivnike. Tu je i porast stranaka s nacionalnim predznakom, kao uostalom i u celoj regiji, stranaka kojima je nacionalizam najvažnija stvar u njihovim programima i koje uopšte ne razmišljaju ni o čemu drugom – rekao je Šerbedžija.

Sve im smeta

Pavković se nakon ove izjave medijima obratio pismom koje vam prenosimo uz redakcijska skraćenja.

– Dočekali smo da nam jedan Šerbedžija, koji je početkom devedesetih pobegao iz Hrvatske i otišao u Beograd, daje „lekcije“ koje političke stranke valjaju.

Gde je bio Rade kad se u Hrvatskoj ginulo? Veliki broj hrvatskih glumaca, njegovih kolega i koleginica, posećivao je za vreme rata naše branitelje i na prvim redovima fronta.

Igrali su u predstavama i kad su padale granate. A naš „lepi Rade“ u to vreme bio je na „drugoj strani“. Danas, kaže, živi u Rijeci, predaje glumu, dobio je navodno i luksuzan stan, ipak je on zaslužan za stvaranje hrvatske države smatra Pavković.

On glumcu posebno zamera što nije odao počast žrtvama rata.

– Kad ste čuli da je Rade zapalio sveću za poginule hrvatske branitelje, ili da se poklonio hrvatskim žrtvama u Vukovaru, gde je u vreme rata snimao i filmove za okupatore (Srbe, op. aut)?

Na kraju pisma Pavković je dao savet slavnom glumcu da se vrati u Beograd.

– Rade, ostavi se politike. Nije to za tebe. Novaca ćeš dobiti koliko ti treba, a daće ti ga oni koji su slični tebi. Žalosno je kad vidimo pojedine hrvatske glumce koji ti nisu ni do kolena kako „cupkaju“ za tobom, kako te uzdižu, a ti uživaš u toj svojoj „tužnoj“ veličini.

Šteta što si početkom devedesetih izabrao krivu stranu, što te voda odnela, kaže Mladen i dodaje:

– Ne soli nam pamet, idi u Beograd, pa tamo pričaj o njihovim političkim strankama. Videćeš kako ćeš proći. Letećeš ne do Briona, već do Amerike.

A Hrvati. Hrvati, kako vidiš, ćute i trpe tvoje „poduke“ ili bolje rečeno bezobrazluke.

Ne bi nas začudilo da i tebe, kao Tomića jednoga dana neko „zalije“ – fekalijama. Srami se, ako srama imaš. Obavestili smo Šerbedžiju o ovom pismo, ali nam on nije dostavio odgovore.

Balkan lifestyle/Kurir

Ostavi poruku