Припадник муџахедина који је учествовао у рату у БиХ, ухапшен у Великој Британији због сумње да је био у кампу за обуку терориста у Сирији и да подржава тероризам. Претпоставља се да око 400 младих британских муслимана учествује у рату у Сирији.

Британска полиција ухапсила је Моазама Бега, који је као припадник муџахедина учествовао у рату у БиХ, због сумње да је повезан са тероризмом у Сирији.

Бега су заједно са још три особе ухапсили припадници Јединице за борбу против тероризма у Бирмингему.

Како је саопштила полиција области Западни Мидленд, Бег је ухапшен због сумње да је био у кампу за обуку терориста и да подржава тероризам.

Бег је три године био у затвору Гвантанамо, гдје је робијао као осумњичени терориста Ал Каиде. Он је наводно добио милион фунти (1,87 милиона марака) од британске владе како би ћутао о учешћу британских агената током испитивања док је „лежао“ у Гвантанаму.

Бег, који није крио да је тајно путовао у Сирију 2012. године, ухапшен је у кући вредној готово 400.000 фунти, коју је наводно купио од новца добијеног од британске владе.

Прије двије седмице он је на блогу описао како су његова два путовања у Сирију у ствари била хуманитарне мисије, у којима је посјећивао рањене заробљенике и скупљао доказе од жртава мучења.

Полиција је одузела два возила која припадају Бегу и његовој жени Сели, а која живи у одвојеним собама са троје од укупно четворо дјеце.

Портпарол полиције је потврдио хапшење Моазама Бега и додао да то „не значи да је он крив“.

Бегов млађи брат, који није хтио да му се објави име, рекао је да не вјерује да је Моазам урадио ишта лоше.

Британци су забринути јер, како се претпоставља, око 400 младих британских муслимана учествује у рату у Сирији, гдје се боре заједно са групама које се доводе у везу са Ал Каидом.

Недавно је британски самоубица експлозивом разнио камион у једном сиријском затвору, и он је један од 20 Британаца који су погинули борећи се у тој блискоисточној земљи.

 

Ostavi poruku