Borbeni avioni raspoređeni duž zapadne ruske granice su danas stavljeni u stanje borbene gotovosti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ti avioni u pograničnim područjima sprovode konstantne patrole iz vazduha. Čim su obaviještene o stanju borbene gotovosti, vazduhoplovne snage u zapadnom vojnom okrugu su naložile polijetanje aviona prema bazama, navodi se u saopštenju koje je prenio Interfaks.

Istovremenoj mornari ruske Baltičke i Sjeverne flote su započeli ukrcavanje na vojne brodove, u sklopu naređenja ruskog predsjednika Vladimira Putina da se održe hitne vojne vježbe kako bi se provjerila borbena gotovost ruskih oružanih snaga na zapadu te zemlje.

Kako su agenciji Itar-Tas rekli zvaničnici Ministarstva odbrane, istovremeno su vazduhoplovne trupe krenule prema vojnom aerodromu kako bi se ukrcali na avione. Njihova destinacija biće poznata tek nakon što avioni polete, saopštila je pres služba Ministarstva.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, koji je juče objavio Putinovo naređenje o hitnim vojnim vježbama na zapadu zemlje, izjavio je tom prilikom da Rusija pažljivo prati ono što se dešava na Krimu, odnosno šta se dešava oko Crnomorske flote, koja je tamo stacionirana.

On je dodao da Rusija „preduzima mjere koje bi garantovale bezbjednost objekata, infrastrukture i arsenala u Crnomorskoj floti“, prenijela je agencija RIA Novosti.

Šojgu je najavio da će vježbe trajati do 3. marta i da će se obavljati u dvije faze, uz učešće 150.000 vojnika. U drugoj fazi učestvovaće ruska Sjeverna i Baltička flota.

Sjedinjene Američke Države odmah su upozorile Rusiju da bi bila „teška greška“ da vojno interveniše u Ukrajini i saopštile da Vašington razmatra da Kijevu da jednu milijardu dolara kredita.

Vršilac dužnosti ukrajinskog predsjednika Aleksandar Turčinov je danas upozorio ruske snage da ne napuštaju svoju pomorsku bazu na Krimu, nakon što su jutros u krimskoj prestonici Simferopolju naoružani ljudi zauzeli zgrade regionalne vlade i parlamenta i istakli ruske zastave.

„Bilo kakvo kretanje trupa, posebno izvan te teritorije, smatraće se vojnom agresijom“, istakao je Turčinov, a prenijela agencija AP.

JANUKOVIČ: JA SAM LEGITIMNI PREDSJEDNIK UKRAJINE

Smijenjeni ukrajinski lider Viktor Janukovič izjavio je da sebe i dalje smatra legitimnim predsjednikom i pozvao na obnovu ustavnog poretka u Ukrajini.

Janukovič je zatražio od Rusije da mu garantuje ličnu bezbjednost, pošto strahuje od poteza radikalnih ekstremista, prenio je Interfaks.

„Dobijam prijetnje i moram da zatražim od Rusije da osigura moju ličnu bezbjednost“, rekao je Janukovič.

On je dodao da je ono što se dešava u ukrajinskom parlamentu nezakonito zbog odsustva poslanika Stranke regiona i ostalih frakcija.

Janukovič je podsjetio da nije ispoštovan sporazum o rješavanju krize koji je sklopio sa opozicijom.

„Smatram da još nije ispunjen sporazum o rješavanju ukrajinske krize, koji smo lideri ukrajinske opozicije i ja potpisali u prisustvu uglednih zapadnih partnera 21. februara 2014. godine“, navodi se u njegovom saopštenju.

Interfaks je prenio, pozivajući se na izvor iz ruskih vlasti, da je Moskva pristala da Janukoviču garantuje bezbjednost na teritoriji Ruske Federacije.

 

Ostavi poruku