U Federaciji BiH 1. mart se obilježava kao „dan nezavisnosti“, dok Srbi ovaj datum doživljavaju kao dan kada je donesena nelegitimna odluka muslimanskog i hrvatskog naroda protiv srpskih interesa.

Na taj dan 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, ubijen je i srpski svat Nikola Gardović i spaljena srpska zastava, što je nagovijestilo građanski rat u bivšoj BiH.

U BiH je 1. marta, 1992. godine, održan referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine na kojem je 62,7 odsto muslimanskih i hrvatskih birača glasalo za njenu nezavisnost i izlazak iz tadašnje SfRJ.

RADMANOVIĆ: NIJE I NEĆE BITI PRAZNIK BiH

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović izjavio je za Srnu da je obilježavanje 1. marta, takozvanog dana nezavisnosti BiH, klasična zloupotreba koja se dešava već godinama.

„Nema načina da se to spriječi. Jedino nije jasno kako oni konačno ne shvate da je to datum Federacije BiH i da u Srpskoj nikada neće biti prihvaćen“, rekao je Radmanović.

On je istakao da 1. mart nije i nikada neće biti praznik BiH.

RADOJIČIĆ: IZETBEGOVIĆ I KOMŠIĆ OBILJEŽAVAJU DATUME KOJI NE VAŽE

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je Srni da članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić obilježavaju neke predratne datume koji ne važe.

„Svake godine se ponavlja ista priča kada je riječ o obilježavanju 1. marta, ali i 25. novembra. Oni se ponašaju tako kako se ponašaju i mi tu ne možemo nametnuti ništa“, rekao je Radojičić, komentarišući obilježavanje 1. marta kao takozvanog dana nezavisnosti BiH.

POSLANICI: SRBI NEĆE SLAVITI UVOD U RATNA DEŠAVANJA U BiH

Obilježavanje 1. marta kao takozvanog dana nezavisnosti BiH apsolutno je neprihvatljivo za Republiku Srpsku, jer je taj datum bio uvod u ratna dešavanja, saglasni su poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Poslanik SNSD-a u parlamentu Srpske Nikola Baštinac ističe da se obilježavanjem tog datuma negira Dejtonski mirovni sporazum.

„Obilježavanje ovakvih datuma jeste stalno vraćanje na početne pozicije, odnosno one iz 1992. godine, i to je ono što dugoročno šteti BiH“, rekao je Baštinac za Srnu.

On naglašava da jedini zajednički praznik u BiH može da bude dan kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum.

Šef Kluba poslanika SP-PUP u Narodnoj skupštini Republike Srpske Saša Čudić ocjenjuje da 1. mart svakog dobronamjernog građanina asocira na ubistvo srpskog svata Nikole Gardovića na Baščaršiji u Sarajevu.

On je naglasio da je obilježavanje ovog datuma apsolutno neprihvatljivo za Republiku Srpsku.

Šef Kluba DNS-a u parlamentu Srpske Spomenka Stevanović ističe da nema zakona o praznicima u BiH i da Bošnjaci zloupotrebljavaju institucije BiH za obilježavanje datuma kao što je 1. mart.

„Bošnjački političari rade na rušenju BiH, jer potezima koje povlače izazivaju legitiman otpor Republike Srpske i svih srpskih političkih partija“, rekla je Stevanovićeva.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nenad Stevandić ističe da Bošnjaci po ponašanju i načinu razmišljanja nisu daleko otišli od 1992. godine.

„Toga dana je ubijen srpski svat u Sarajevu i tada su počeli krvavi sukobi u BiH. Bošnjaci su napravili model priče o agresiji i nezavisnoj BiH iako za tako nešto nema istorijskog i pravnog utemeljenja“, ističe Stevandić.

 

Šef Kluba poslanika PDP-a u parlamentu Srpske Zoran Đerić smatra da se 1. mart, kao dan takozvane nezavisnosti BiH, nikada neće obilježavati u Republici Srpskoj.

„Da živimo u normalnoj državi, taj datum niko i nikada ne bi obilježavao.

Bošnjaci slave zločin, jer je na taj dan ubijen srpski svat, i čin preglasavanja“, kaže Đerić, podsjetivši da srpski narod nije učestvovao na referendumu o nezavisnoj BiH.

DATUM NAKON KOJEG JE POČELO SVE ZLO U BiH

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas da Srpska ne priznaje obilježavanje 1. marta kao takozvanog dana nezavisnosti, istakavši da je od tog datuma počelo svo zlo u BiH.

„Na taj dan dogodila se prekretnica na ovim prostorima kada su se dva naroda – Bošnjaci i Hrvati ujedinili protiv Srba, nakog čega se desilo svo zlo u BiH“, rekao je Đokić novinarima u Banjaluci.

On je ocijenio da se BiH ne može razvijati ukoliko dva naroda udruženo djeluju protiv trećeg.

DAN SJEĆANJA NA POČETAK GRAĐANSKOG RATA

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović izjavio je za Srnu da je 1. mart dan tužnog sjećanja na preglasavanje srpskog naroda u BiH, referendum i početak građanskog rata čije su posljedice hiljade ubijenih, nestalih i raseljenih, te hiljade razrušenih domova i ognjišta.

Mitrović je naglasio da 1. mart 1992. godine srpski narod i Republika Srpska pamte po zlu, jer je to dan grubog gaženja ljudskih prava, ustavnog nasilja i preglasavanja jednog konstitutivnog naroda u BiH.

– Za porodice srpskih žrtava rata i Republiku Srpsku neprihvatljivo je da se taj dan u Federaciji BiH proslavlja kao takozvani dan nezavisnosti BiH – poručio je Mitrović.

NEPRIHVATLJIV 1. MART KAO PRAZNIK

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić poručio je da je za Republiku Srpsku i srpski narod neprihvatljivo da se 1. mart proslavlja kao takozvani dan nezavisnosti BiH.

– Održavanjem referenduma o izdvajanju BiH iz sastava bivše Jugoslavije, kojeg je tada podržao dio međunarodne zajednice predvođene SAD, muslimani su na jedan perfidan način pokušali da eliminišu Srbe i njihova prava da ostanu u tadašnjoj Jugoslaviji – rekao je Dukić.

On je naglasio da je taj referendum prouzrokovao rat i krvoproliće u BiH, kojeg sigurno nisu željeli Srbi i Bošnjaci, već svjetski moćnici koji i danas pokušavaju od Balkana, a posebno od BiH da stvore jedno veliko ratno žarište.

Dukić je rekao da BiH nikada nije bila država niti će to biti, jer je prosto nemoguć suživot tri naroda koji vjekovima međusobno ratuju na ovim prostorima.

DAN PRVIH PONIŽENJA SRBA

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić izjavila je Srni da je 1. mart, koji se u dijelu Federacije BiH proslavlja kao takozvani dan nezavisnosti BiH, neprihvatljiv za srpske žrtve rata i Republiku Srpsku, jer je to „dan prvih poniženja Srba i preglasavanja“.

– To je dan kad se jedan narod – srpski briše s prostora BiH, jer se odluke donose bez dogovora svih koji u njoj žive. Kako tada, tako i u svim narednim godinama rata – istakla je Rajilićeva.

Ona je podsjetila da od toga dana počinje progon, zlostavljanje, mučenje, silovanje srpskih žena, otimanje imovine, te protjerivanje Srba s radnih mjesta i izmišljanje nekakve, vanzemaljske krivce.

 

Ostavi poruku