SHARE

У Федерацији БиХ 1. март се обиљежава као “дан независности”, док Срби овај датум доживљавају као дан када је донесена нелегитимна одлука муслиманског и хрватског народа против српских интереса.

На тај дан 1992. године испред Старе православне цркве на Башчаршији, у центру Сарајева, убијен је и српски сват Никола Гардовић и спаљена српска застава, што је наговијестило грађански рат у бившој БиХ.

У БиХ је 1. марта, 1992. године, одржан референдум о независности Босне и Херцеговине на којем је 62,7 одсто муслиманских и хрватских бирача гласало за њену независност и излазак из тадашње СфРЈ.

РАДМАНОВИЋ: НИЈЕ И НЕЋЕ БИТИ ПРАЗНИК БиХ

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић изјавио је за Срну да је обиљежавање 1. марта, такозваног дана независности БиХ, класична злоупотреба која се дешава већ годинама.

“Нема начина да се то спријечи. Једино није јасно како они коначно не схвате да је то датум Федерације БиХ и да у Српској никада неће бити прихваћен”, рекао је Радмановић.

Он је истакао да 1. март није и никада неће бити празник БиХ.

РАДОЈИЧИЋ: ИЗЕТБЕГОВИЋ И КОМШИЋ ОБИЉЕЖАВАЈУ ДАТУМЕ КОЈИ НЕ ВАЖЕ

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић изјавио је Срни да чланови Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић и Жељко Комшић обиљежавају неке предратне датуме који не важе.

“Сваке године се понавља иста прича када је ријеч о обиљежавању 1. марта, али и 25. новембра. Они се понашају тако како се понашају и ми ту не можемо наметнути ништа”, рекао је Радојичић, коментаришући обиљежавање 1. марта као такозваног дана независности БиХ.

ПОСЛАНИЦИ: СРБИ НЕЋЕ СЛАВИТИ УВОД У РАТНА ДЕШАВАЊА У БиХ

Обиљежавање 1. марта као такозваног дана независности БиХ апсолутно је неприхватљиво за Републику Српску, јер је тај датум био увод у ратна дешавања, сагласни су посланици у Народној скупштини Републике Српске.

Посланик СНСД-а у парламенту Српске Никола Баштинац истиче да се обиљежавањем тог датума негира Дејтонски мировни споразум.

“Обиљежавање оваквих датума јесте стално враћање на почетне позиције, односно оне из 1992. године, и то је оно што дугорочно штети БиХ”, рекао је Баштинац за Срну.

Он наглашава да једини заједнички празник у БиХ може да буде дан када је потписан Дејтонски мировни споразум.

Шеф Клуба посланика СП-ПУП у Народној скупштини Републике Српске Саша Чудић оцјењује да 1. март сваког добронамјерног грађанина асоцира на убиство српског свата Николе Гардовића на Башчаршији у Сарајеву.

Он је нагласио да је обиљежавање овог датума апсолутно неприхватљиво за Републику Српску.

Шеф Клуба ДНС-а у парламенту Српске Споменка Стевановић истиче да нема закона о празницима у БиХ и да Бошњаци злоупотребљавају институције БиХ за обиљежавање датума као што је 1. март.

“Бошњачки политичари раде на рушењу БиХ, јер потезима које повлаче изазивају легитиман отпор Републике Српске и свих српских политичких партија”, рекла је Стевановићева.

Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Ненад Стевандић истиче да Бошњаци по понашању и начину размишљања нису далеко отишли од 1992. године.

“Тога дана је убијен српски сват у Сарајеву и тада су почели крвави сукоби у БиХ. Бошњаци су направили модел приче о агресији и независној БиХ иако за тако нешто нема историјског и правног утемељења”, истиче Стевандић.

 

Шеф Клуба посланика ПДП-а у парламенту Српске Зоран Ђерић сматра да се 1. март, као дан такозване независности БиХ, никада неће обиљежавати у Републици Српској.

“Да живимо у нормалној држави, тај датум нико и никада не би обиљежавао.

Бошњаци славе злочин, јер је на тај дан убијен српски сват, и чин прегласавања”, каже Ђерић, подсјетивши да српски народ није учествовао на референдуму о независној БиХ.

ДАТУМ НАКОН КОЈЕГ ЈЕ ПОЧЕЛО СВЕ ЗЛО У БиХ

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас да Српска не признаје обиљежавање 1. марта као такозваног дана независности, истакавши да је од тог датума почело сво зло у БиХ.

“На тај дан догодила се прекретница на овим просторима када су се два народа – Бошњаци и Хрвати ујединили против Срба, наког чега се десило сво зло у БиХ”, рекао је Ђокић новинарима у Бањалуци.

Он је оцијенио да се БиХ не може развијати уколико два народа удружено дјелују против трећег.

ДАН СЈЕЋАЊА НА ПОЧЕТАК ГРАЂАНСКОГ РАТА

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић изјавио је за Срну да је 1. март дан тужног сјећања на прегласавање српског народа у БиХ, референдум и почетак грађанског рата чије су посљедице хиљаде убијених, несталих и расељених, те хиљаде разрушених домова и огњишта.

Митровић је нагласио да 1. март 1992. године српски народ и Република Српска памте по злу, јер је то дан грубог гажења људских права, уставног насиља и прегласавања једног конститутивног народа у БиХ.

– За породице српских жртава рата и Републику Српску неприхватљиво је да се тај дан у Федерацији БиХ прославља као такозвани дан независности БиХ – поручио је Митровић.

НЕПРИХВАТЉИВ 1. МАРТ КАО ПРАЗНИК

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић поручио је да је за Републику Српску и српски народ неприхватљиво да се 1. март прославља као такозвани дан независности БиХ.

– Одржавањем референдума о издвајању БиХ из састава бивше Југославије, којег је тада подржао дио међународне заједнице предвођене САД, муслимани су на један перфидан начин покушали да елиминишу Србе и њихова права да остану у тадашњој Југославији – рекао је Дукић.

Он је нагласио да је тај референдум проузроковао рат и крвопролиће у БиХ, којег сигурно нису жељели Срби и Бошњаци, већ свјетски моћници који и данас покушавају од Балкана, а посебно од БиХ да створе једно велико ратно жариште.

Дукић је рекао да БиХ никада није била држава нити ће то бити, јер је просто немогућ суживот три народа који вјековима међусобно ратују на овим просторима.

ДАН ПРВИХ ПОНИЖЕЊА СРБА

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић изјавила је Срни да је 1. март, који се у дијелу Федерације БиХ прославља као такозвани дан независности БиХ, неприхватљив за српске жртве рата и Републику Српску, јер је то “дан првих понижења Срба и прегласавања”.

– То је дан кад се један народ – српски брише с простора БиХ, јер се одлуке доносе без договора свих који у њој живе. Како тада, тако и у свим наредним годинама рата – истакла је Рајилићева.

Она је подсјетила да од тога дана почиње прогон, злостављање, мучење, силовање српских жена, отимање имовине, те протјеривање Срба с радних мјеста и измишљање некакве, ванземаљске кривце.

 

SHARE

Оставите одговор