Украјинска опозиционарка и бивша премијерка Јулија Тимошенко је поручила да је диктатура пала и најавила да ће се кандидовати за предсједника на изборима.

Јулија Тимошенко у пратњи ћерке Евгеније обраћа се демонстрантима у Кијеву. Тимошенкова је рекла, у првој изјави пошто је пуштена на слободу, да је „диктатура у Украјини пала“, наводи се на сајту њене странке Отаџбина.

„Диктатура је пала не захваљујући политичарима или дипломатама, већ захваљујући људима који су изашли на улице, који су успјели да заштите своје породице и своју земљу“, поручила је бивша премијерка у Харкову, пошто је изашла из болнице.

Тимошенкова је у Кијев из Харкова стигла специјалним летом, након чега се одмах обратила демонстрантима који су је сачекали на Мајдану.

Бивша украјинска премијерка изјавила је у Кијеву, пред око 50.000 људи, да ће Украјина ускоро да уђе у Европску унију, пренијела је руска агенција Итар тасс.

„Увјерена сам да ће Украјина ускоро бити чланица Европске уније и то ће промијенити све“, рекла је Тимошенко по доласку у Кијев.

Демонстранти су били еуфорични, а она им се обратила у сузама. „Ви сте хероји, ви сте најбоље што има Украјина“, узвикнула им је. „Немојте сада стати!“

„Нисам препознала Кијев, са спаљеним аутомобилима, барикадама, али ово је друга Украјина, Украјина слободних људи“, рекла је она. Поручила је да на Мајдан, гдје су се одржавали сви протести, треба довести Виктора Јануковича.

Тимошенкова је рекла и да оговорни за убијања током протеста морају бити кажњени.

„Нећемо бити вриједни сјећања оних који су умрли и отворили нам пут ако не казнимо оне који су им узели животе и тукли студенте“, рекла је Тимошенко у Кијеву.

Она је, обраћајући се демонстрантима рекла: „Драги моји, ви сте интегрални дио нове Украјине“.

Она је, како преноси Би-Би-Си, рекла да је политика „велики театар“, а да ће она помоћи јавности да сазна шта се дешава у „бекстејџу“. Такође је додала да ће она бити њихов гарант у борби против корупције.

„Враћам се на посао“ поручила је.

Она се извинила у име свих политичара „без обзира којој партији припадају“, јер како је рекла они нису вриједни њих (демонстраната), нити једне капи крви коју су пролили за Украјину.

Парламент је данас, по убрзаном поступку, изгласао ослобађање Тимошенкове. Претходно је у петак Рада усвојила измене кривичних закона којима је омогућено ослобађање бивше премијерке.

Тимошенкова је једна од најжешћих противница Јануковича и њеног ослобађања или пуштање на лијечење у Њемачку био је један од услова који је Европска унија поставила пред децембарско засједање да се наставе евроинтеграције Украјине.

Послије одлуке у децембру да се Тимошенко не пусти из затвора, што је значило и одбијање да потпише споразум с ЕУ, Јанукович је одлучио да учврсти везе с Русијом.

Јулија Тимошенко појавила се у инвалидским колицима, због свог здравственог стања и проблема са кичмом. Она је дуго тражила да јој се омогући да оде на лијечење у Њемачку, против чега је и украјински парламент гласао у новембру прошле године. То гласање је изазвало незадовољство проевропских снага у земљи.

Паралелно са универзитетском каријером, Тимошенко је била и успјешан менаџер, најприје као власница ланца видеотека, а потом у националној индустрији гаса.

Проглашавана је и за најлјепшу у политичком свијету, а по мишљењу часописа „Форбс“ и за једну од најмоћнијих жена свијета.

МЕРКЕЛОВА ЧЕСТИТАЛА ТИМОШЕНКОВОЈ

Њемачки канцелар Ангела Меркел поздравила је данас ослобађање лидера украјинске опозиције Јулије Тимошенко, саопштила је прес служба бившег украјинског премијера.

Меркелова је током телефонског разговора честитала Тимошенковој на ослобађању и изразила увјерење да ће њен повратак у политику бити један од главних фактора у стабилизацији ситуације у Украјини.

Њемачки канцелар је изразила увјерење да ће повратак у политику Тимошенкове допринијети очувању Украјине и помоћи јој на путу европских реформи.

 

Ostavi poruku