Ukrajinska opozicionarka i bivša premijerka Julija Timošenko je poručila da je diktatura pala i najavila da će se kandidovati za predsjednika na izborima.

Julija Timošenko u pratnji ćerke Evgenije obraća se demonstrantima u Kijevu. Timošenkova je rekla, u prvoj izjavi pošto je puštena na slobodu, da je „diktatura u Ukrajini pala“, navodi se na sajtu njene stranke Otadžbina.

„Diktatura je pala ne zahvaljujući političarima ili diplomatama, već zahvaljujući ljudima koji su izašli na ulice, koji su uspjeli da zaštite svoje porodice i svoju zemlju“, poručila je bivša premijerka u Harkovu, pošto je izašla iz bolnice.

Timošenkova je u Kijev iz Harkova stigla specijalnim letom, nakon čega se odmah obratila demonstrantima koji su je sačekali na Majdanu.

Bivša ukrajinska premijerka izjavila je u Kijevu, pred oko 50.000 ljudi, da će Ukrajina uskoro da uđe u Evropsku uniju, prenijela je ruska agencija Itar tass.

„Uvjerena sam da će Ukrajina uskoro biti članica Evropske unije i to će promijeniti sve“, rekla je Timošenko po dolasku u Kijev.

Demonstranti su bili euforični, a ona im se obratila u suzama. „Vi ste heroji, vi ste najbolje što ima Ukrajina“, uzviknula im je. „Nemojte sada stati!“

„Nisam prepoznala Kijev, sa spaljenim automobilima, barikadama, ali ovo je druga Ukrajina, Ukrajina slobodnih ljudi“, rekla je ona. Poručila je da na Majdan, gdje su se održavali svi protesti, treba dovesti Viktora Janukoviča.

Timošenkova je rekla i da ogovorni za ubijanja tokom protesta moraju biti kažnjeni.

„Nećemo biti vrijedni sjećanja onih koji su umrli i otvorili nam put ako ne kaznimo one koji su im uzeli živote i tukli studente“, rekla je Timošenko u Kijevu.

Ona je, obraćajući se demonstrantima rekla: „Dragi moji, vi ste integralni dio nove Ukrajine“.

Ona je, kako prenosi Bi-Bi-Si, rekla da je politika „veliki teatar“, a da će ona pomoći javnosti da sazna šta se dešava u „bekstejdžu“. Takođe je dodala da će ona biti njihov garant u borbi protiv korupcije.

„Vraćam se na posao“ poručila je.

Ona se izvinila u ime svih političara „bez obzira kojoj partiji pripadaju“, jer kako je rekla oni nisu vrijedni njih (demonstranata), niti jedne kapi krvi koju su prolili za Ukrajinu.

Parlament je danas, po ubrzanom postupku, izglasao oslobađanje Timošenkove. Prethodno je u petak Rada usvojila izmene krivičnih zakona kojima je omogućeno oslobađanje bivše premijerke.

Timošenkova je jedna od najžešćih protivnica Janukoviča i njenog oslobađanja ili puštanje na liječenje u Njemačku bio je jedan od uslova koji je Evropska unija postavila pred decembarsko zasjedanje da se nastave evrointegracije Ukrajine.

Poslije odluke u decembru da se Timošenko ne pusti iz zatvora, što je značilo i odbijanje da potpiše sporazum s EU, Janukovič je odlučio da učvrsti veze s Rusijom.

Julija Timošenko pojavila se u invalidskim kolicima, zbog svog zdravstvenog stanja i problema sa kičmom. Ona je dugo tražila da joj se omogući da ode na liječenje u Njemačku, protiv čega je i ukrajinski parlament glasao u novembru prošle godine. To glasanje je izazvalo nezadovoljstvo proevropskih snaga u zemlji.

Paralelno sa univerzitetskom karijerom, Timošenko je bila i uspješan menadžer, najprije kao vlasnica lanca videoteka, a potom u nacionalnoj industriji gasa.

Proglašavana je i za najljepšu u političkom svijetu, a po mišljenju časopisa „Forbs“ i za jednu od najmoćnijih žena svijeta.

MERKELOVA ČESTITALA TIMOŠENKOVOJ

Njemački kancelar Angela Merkel pozdravila je danas oslobađanje lidera ukrajinske opozicije Julije Timošenko, saopštila je pres služba bivšeg ukrajinskog premijera.

Merkelova je tokom telefonskog razgovora čestitala Timošenkovoj na oslobađanju i izrazila uvjerenje da će njen povratak u politiku biti jedan od glavnih faktora u stabilizaciji situacije u Ukrajini.

Njemački kancelar je izrazila uvjerenje da će povratak u politiku Timošenkove doprinijeti očuvanju Ukrajine i pomoći joj na putu evropskih reformi.

 

Ostavi poruku